Следвайте ни

HUGE.BG

ВАС отхвърли жалба срещу Волен Сидеров за дискриминация срещу ЛГБТИ общността

НОВИНИ

ВАС отхвърли жалба срещу Волен Сидеров за дискриминация срещу ЛГБТИ общността

Върховният административен съд отхвърли жалба на Комисията за защита от дискриминация, с която националният орган по равенството настоява да не се произнася по жалба на активисти от Фондация Билитис, Младежка ЛГБТ организация “Действие” и Фондация GLAS срещу Волен Сидеров и Областната избирателна комисия за София-град.

Жалбата се отнася за дискриминацията спрямо ЛГБТИ хората, осъществена от Сидеров с предизборното му обещание на местните избори през 2019 година да спре Sofia Pride, ако бъде избран за кмет – пряка дискриминация при упражняването на основното човешко и конституционно право на мирно събиране.

Активистът Радослав Стоянов коментира: “Сезирана за тази агитация, нарушаваща добрите нрави, ОИК отказва да се произнесе, защото не се намери компетентна да установява дискриминация. И препрати до ЦИК, СЕМ и КЗД. От ЦИК и СЕМ активност, колкото от умрял писмо. КЗД обаче по закон няма къде да бяга, та реши и тя да се намери некомпетентна. Защото не можела… да установява нарушения по Изборния кодекс! Това след ДВЕ писма с уточнения от мен какви са оплакванията ни по Закона за защита от дискриминация. Сега вече искаме ответници да бъдат както Сидеров, така и цялата общинска избирателна комисия.”

“Доколкото административно-наказателната отговорност е лична, както и предвид дадената в Изборния кодекс възможност когато член на комисията е против взетото решение да подписва протокола с особено мнение и писмено да излага мотивите си, следва, че индивидуална отговорност може да се ангажира от допринеслите за решението на колективния орган. Които са всички членове, в случая. След решението на ВАС от днес, с което се отхвърля жалбата на КЗД срещу определение на Административен съд София-град, връщащо ѝ преписката за произнасяне по същество, сега КЗД ще трябва да продължи производството, да събере становища от всички ответници и да ги призове на открито заседание. И ако вече се чудите дали не трябва и за ВМРО – БНД по повод парламентарните избори – бъдете търпеливи. Нужното е предприето и новини ще има скоро”, добавя Стоянов.

Чети нататък
Реклама НАПРЕЧНА ОРИЕНТАЦИЯ
Прочетете още...

Още от НОВИНИ

 
Better Together International Forum
 

Популярни

Събития

 
 
Нагоре