Следвайте ни

HUGE.BG

Почина Графиня дьо Шарни

НОВИНИ

Почина Графиня дьо Шарни

Днес на 50-годишна възраст почина българската транс икона Графиня дьо Шарни, позната със знаковите си участия в микс клубове през 80-те и 90-те години, както и като фейсконтрол в различни гей клубове в София.

Кариерата на Графиня дьо Шарни започва в края на 1988 година, когато бива наета към Дирекция “Музика и забавни програми” като вариатетен артист и ‘буфосинхронист в травеститско шоу’ (комедиант, който на фона и в ритъма на музика имитира истинско изпълнение т.е. еквивалент на днешния драг липсинк). Впоследствие, през 90-те години дьо Шарни се превръща в един от първите български артисти, участвали в шоута в т.нар. микс клубове – особено популярен през онези години е Микс клуб “Александър”. Със силно впечатление са останали и присъстващите на нейните шоу програми в елитни хотели, като Атория, Шератон и Гранд Хотел София. Много представители на българската ЛГБТ+ общност познават Графинята като част от екипа на клубовете Спартакус, Калигула и One to One.

Във времена, в които е било табу да си открит гей или трансджендър човек, Графиня дьо Шарни и останалите артисти от Микс клуб “Александър” са направили нещо революционно, за да може ЛГБТ хората в България да бъдат видими и приети.

Признателни сме за приноса ѝ, отдаваме почит към нейната личност и изказваме съболезнованията си на нейните близки и приятели!

Още от НОВИНИ

Популярни

Събития

Реклама
Нагоре