Следвайте ни

HUGE.BG

Нуждата от психотерапия за ЛГБТ младежи

МНЕНИЯ

Нуждата от психотерапия за ЛГБТ младежи

Отивам до магазина. На път за там група момчета ми крещят ругатни от другия край на тротоара. Касиерката ме гледа и обслужва с пренебрежение. След това тръгвам да се прибирам и някой ме настига да ме пита за часа. Няколко човека ме сочат с пръст. Аз се правя, че не ги виждам. Видях ги. Просто ми се иска нищо от това да не се случваше.

За съжаление, това е реалността и част от ежедневието на един ЛГБТ младеж в България. Разказаната история е преживяване, развило се в рамките на един час. Нека си представим какво се случва за цял ден, цяла седмица, цял месец или цял живот – от първите признаци на индивидуалност в детството ни до развитата ни същност. За съжаление, травмите са гарантирана част от живота на ЛГБТ хората. Носим ги неосъзнато всеки ден като товар.

Тук се намесва психотерапията и помощта от терапевт. Всички имаме нужда от нея. Често е много трудно да направим първата крачка и да започнем да я търсим. Следим физическото си здраве много по-строго от психическото ни, а то е също толкова важно.

Наскоро научих за проекта на фондация GLAS за безплатни терапевтични сесии за ЛГБТ хора по време на пандемия “Кабинет Дъга“. Да се запиша и да започна да си помагам беше едно от най-смелите и добри решения, които съм взимала тази година. Дори успях да убедя партньора ми и  една приятелка да започнат и те, тъй като лично наблюдавах ежедневната им болка, изразена чрез думи.

Терапията с психолог не е глупост, не е лукс и не е губене на време. Тя е необходимост. ЛГБТ+ общността има спешна нужда от тази подкрепа. Често събираме най-грозното и болезнено в себе си и това е начина да го освободим. Потърсете помощ. Дайте си шанс.

автор: Исобел (транс активист и артист)

Чети нататък
Реклама НАПРЕЧНА ОРИЕНТАЦИЯ
Прочетете още...

Още от МНЕНИЯ

 
Better Together International Forum
 

Популярни

Събития

 
 
Нагоре