Следвайте ни

HUGE.BG

Нещата, които никога не трябва да казваш на ХИВ-позитивен човек

СЕКС И ЗДРАВЕ

Нещата, които никога не трябва да казваш на ХИВ-позитивен човек

На 15-ти септември бившият капитан на ръгби отбора в Уелс Гарет Томас бе принуден да сподели публично, че е ХИВ-позитивен. Случилото се ни напомня, че стигмата около заразените e жива, за съжаление. Спортистът взе смелото решение да поеме контрол над ситуацията и да предизвика стереотипните разбирания за ХИВ-позитивните. Опитът на Гарет вдъхнови и други хора с неговата диагноза да споделят историите си в социалните мрежи и да се изправят срещу липсата на разбиране.

Медията PinkNews се свърза с Лизи Джордан – директор на организацията “Think2Speak”, която е майка, вдовица и ХИВ-позитивна. Тя сподели съветите си за правилна комуникация с ХИВ-позитивните и нещата, които не е приемливо да казваме на тях.

Не поставяйте темата за диагнозата, преди те да са го направили:

“ХИВ статусът е нещо лично и не всеки иска да говори по темата или да споделя. В случая с Гарет, той бе принуден на сила да сподели новината, което е ужасно. Нормално е да сте любопитни за ХИВ, но личното пространство трябва да се уважава. Освен това, никой ХИВ-позитивен човек не е длъжен да ви образова по темата. Ако искате да намерите информация – интернет е на един клик разстояние.”

ХИВ-статуса не определя човека:

“Това, че някой живее с ХИВ не означава, че можем да обобщим живота му само с това. ХИВ е вирус, а не черта от характера, вина, избор, идентичност или единствена тема, по която индивида може да говори.”

Мислете преди да говорите:

“Някои въпроси и твърдения може да прекрачват границите. Въпреки това, любопитството често надделява. Преди да задедеш въпроси се замисли, дали наистина е важно да знаеш отговора. Или отново се обърни първо към интернета преди да обидиш някого.”

Не задавайте въпроса “Как се зарази?”:

“Това е може би най-смущаващия възможен въпрос. Едва ли някой би го задал на човек, болен от рак или диабет. Въпросът е проблематичен, защото обществото ни е свикнало да сочи с пръст и да обвинява, когато стане дума за сексуално здраве и ХИВ.”

Не им казвайте “Изглеждаш здрав”:

“Този коментар сякаш се опитва да намекне, че щом си ХИВ-позитивен е нормално да изглеждаш болен, а това не е вярно. В повечето случаи хората не го харесват с лоши намерения, но е важно да се замислят кога е нужно да се каже. Науката и медицината са се развили достатъчно през последните 30 години и хората, които биват диагностицирани с ХИВ и приемат нужните лекарства живеят пълноценен и щастлив живот.”

Не си въобразявайте най-лошото:

“Много хора, които задават въпроси не са наясно с факта, че антиретровирусната терапия (АРТ) прави вируса ХИВ неоткриваем и безопасен за сексуалните партньори. Сигурна съм, че с годините хората ще се научат, но за момента все още има нужда от информиране и обясняване.”

Още от СЕКС И ЗДРАВЕ

 
Better Together International Forum
 

Популярни

Събития

 
 
Нагоре