Следвайте ни

HUGE.BG

Изложба на Лига на Равнопоставеността на Моста на влюбените бе вандализирана

НОВИНИ

Изложба на Лига на Равнопоставеността на Моста на влюбените бе вандализирана

Изложба, организирана от организацията Лига на Равнопоставеността и показваща лицата, историите и посланията на хора от общността на глухите, ромската общност и ЛГБТ+ общността, стана мишена на вандалски атаки на 5 август броени часове след поставянето си.
Организаторите споделиха в пост във Facebook повече информация за произшествието: “Вчера в 19:30 часа – едва осем часа след поставянето на изложбата установихме, че 9 от 60-те изложени пана са унищожени. От тях осем са били свалени, а едно е повредено, докато е все още на постамента. Повредените пана изобразяват индивидуални и общи снимки на хора от глухата и ЛГБТИ общността, информация за ромската общност, обща информация за дискриминацията. Начинът, по който паната са повредени, не оставя съмнение, че става въпрос за използване на човешка сила. Подаден е сигнал в полицията и по случая тече разследване. Потвърдено е, че на Моста има видеонаблюдение, което ни кара да вярваме, че извършителите ще бъдат установени. В комуникация сме със Столична община, с чието партньорство се организира изложбата, като обсъждаме варианти за засилване на безопасността на изложбата. Сигнализираме Европейската комисия, които подпомагат финансово изложбата и свързания с нея Летен фестивал на равнопоставеността, както и други местни и международни партньори.”
Относно емоциите, породени от случилото се, членовете на Лига на равнопоставеността споделят: “Приемаме тази атака срещу изложбата като атака срещу нашите общности и това силно ни разочарова. Кара ни да се питаме защо послания за равнопоставеност не могат да оцелеят в центъра на многообразен град като София, столица на европейска държава, дори едно денонощие. Налага се остро да поставим въпроса по какъв начин се управляват обществените отношения в обществото ни, щом то се е превърнало в силно враждебна среда за общочовешки ценности и послания за приемане и равнопоставеност. И не на последно място, питаме се кой носи отговорност за създаването и поддържането на среда, в която се оспорва съществуването и добруването на уязвими общности като глухите, ромите и ЛГБТИ хората.”

Още от НОВИНИ

Популярни

Събития

Нагоре