Следвайте ни
Реклама

HUGE.BG

HUGE History: Дейвид Боуи и половата илюзия в популярната култура

HUGEHISTORY

HUGE History: Дейвид Боуи и половата илюзия в популярната култура

HUGEHistory e културната рубрика, в която всяка седмица ще потъваме в архивите и ще ви запознаваме с някои от най-важните личности и събития от световната гей история. Дейвид Боуи е едно от най-важните имена за поколения куиър меломани, изградили идентичността си през 60-те и 70-те години на XX век. Рок легендата е сложен творец с богато творчество, за което може да се говори часове наред. Ние, обаче, ще се фокусираме върху значението, което той има за ЛГБТ хората.

Дейвид Джоунс се ражда и расте в едни особени времена за Великобритания, през които хомосексуалността бива наказвана със затвор. Дългоочакваното декриминализиране на еднополовата любов се случва точно през периода, когато младият артист започва музикалната си кариера и слага основната си театрална маска – тази на Дейвид Боуи. Десетилетия наред, авангардният артист ще променя артистичната си идентичност, шокирайки масите.

На обложката на третия си албум “The Man Who Sold The World”, Дейвид Боуи за първи път се появява с андрогенна визия, облякъл рокля. Годината е 1970. Решението е смело и революционно. Съвременната трансджендър изпълнителка Рей Спуун разказва: “Боуи е изключително важна фигура. Неговите сценични образи през 70-те години са променили представите на хората за пол. За него не можеш да кажеш, дали е мъжествен или женствен. Той е всичко.”

Дейвид Боуи с рокля на обложката на “The Man Who Sold The World”

В сложните и метафорични текстове на Боуи, често присъства образа на аутсайдера, като много често той е притежава куиър идентичност – най-често транс. Примери за това са песните “The Width Of A Circle” и “The Supermen” (препращащи към Фридрих Ницше), “Queen Bitch” и “Lady Stardust” (описващи живота на транс проститутките), химновата “Rebel Rebel” (която подбужда бунтовете в младото и смело поколение, нетърпеливо да събори стените на табуто) и танцувалната “Boys Keep Swingin” (която се изправя лице в лице с неравенството между половете, а Боуи е в драг в официалното видео).

Несъмнено, най-влиятелното алтер-его на Дейвид Боуи, обаче, е Зиги Стардъст. Това е и образа, с който повечето от вас го познават – ярко-червената коса, театралните костюми и извънземния грим. В наратива на едноименния албум на Боуи, Зиги е пришълец, който идва от Марс за да спаси планетата ни от апокалипсис. Впоследствие той става рок звезда и жертва на собствената си слава. Превърнал се в част от митология, цветният образ на Боуи често прекрачва бариерите на допустимото за тогавашното английско общество и с това подлудява младежите. На изпълнението на “Starman” в телевизионното предаване Top of The Pops, Зиги хипнотизира зрителите с мистичното си присъствие, преди да прегърне през рамо китариста на групата Мик Ронсън – нетипично интимен жест между двама мъже за онези времена. По време на концертите, Боуи стига и доста по-далече – на снимката, той допира устата си в китарата, сякаш прави фелацио на Ронсън.

По време на интервю през 1972, Боуи заявява, че е гей, с което причинява същински фурор. Нито една друга звезда от популярната култура по онова време не си позволява позволява подобни рискове. Години по-късно, той ще заяви, че всъщност е хетеросексуален, а различната сексуална ориентация е била част от артистичната му роля тогава. Въпреки това, и до днес се носят слухове за сексуалната връзка на Боуи с Мик Джагър. По-късно през 70-те, артистът е в публична връзка с най-известната транс жена в Европа – Роми Хааг. Историята с ‘разкриването’ несъмнено e противоречива, но не може да се отрече влиянието, коeто сексуално освободения Зиги Стардъст оказва върху младото поколение в началото на 70-те. Един от множеството му почитатели Джон Барлоу разказва: “Когато бях тийнейджър, Зиги Стардъст ме правеше по-уверен. Сякаш ми казваше, че няма нищо лошо в това да бъда различен, странен и че всичко това ме прави прекрасен. Тези чувства бяха важни за мен, тъй като бях прикрит гей младеж по онова време.”

И макар и самият Дейвид Боуи вероятно да не е бил куиър в сексуалния смисъл (с различна сексуална ориентация или полова идентичност), а просто да е експериментирал и да е предизвиквал ограниченията, той несъмнено е бил куиър в културния смисъл. И не просто културно-куиър, а един от най-куиър изпълнителите в историята на популярната култура. По същия начин, по който суперзвездите на Уорхол освобождават транс общността, Дейвид Боуи вдъхновява цяло поколение от гей, бисексуални и андрогенни хора да бъдат по-смели и открити.

 

Чети нататък
Реклама

Още от HUGEHISTORY

Реклама

Популярни

Събития

Реклама
Нагоре