Следвайте ни

HUGE.BG

Европейският парламент обяви Европейския съюз за ЛГБТИК зона на свободата

НОВИНИ

Европейският парламент обяви Европейския съюз за ЛГБТИК зона на свободата

Европейският парламент гласува декларация, която обяви Европейския съюз за „Зона на свобода за ЛГБТИК лицата“ в историческа сесия в четвъртък. Тя бе приета с огромно мнозинство от 492 подкепили срещу 141 „против“ и 46 „въздържал се“. Повечето български евродепутати са гласували „за“, включително целите делегации на БСП и ДПС. Пет политически групи подкрепиха декларацията – Европейската народна партия, Прогресивният алианс на социалистите и демократите, Обнови Европа, Зелените/Европейски свободен алианс и Левицата.

Декларацията, която не е правно обвързваща, е в отговор на т.нар. „зони, свободни от ЛГБТ“, обхванали ⅓ от Полша. От 2019 г. насам множество населени места в Полша се обявиха за „свободни“ от хомосексуални хора, а управляващата национално-консервативна партия ПиС редовно излиза с позиции срещу ЛГБТИ общността. Декларацията адресира ситуацията в Полша и споменава проблемите, с които се сблъсква ЛГБТИ общността в Латвия и Румъния, както и „сериозното нарушаване“ на ЛГБТИ правата в Унгария. Също така, евродепутатите отбелязват, че дискриминацията е проблем в целия ЕС, а напредъкът в борбата срещу дискриминацията и тормоза над ЛГБТИК хора е незначителен.

„ЛГБТИК лицата навсякъде в ЕС следва да се ползват от свободата да живеят и публично да изразяват своята сексуална ориентация и полова идентичност, без да се страхуват от нетърпимост, дискриминация или преследване. Органите на всички равнища на управление в целия ЕС следва да защитават и насърчават равенството и основните права на всички, включително ЛГБТИК лицата,“ казва още декларацията.

В навечерието на обсъждането, Тери Райнтке от групата на Зелените заяви: „Не сме идеология. Ние сме граждани. Заслужаваме фундаментални права, свобода и равенство. Знаем, че това все още не е реалност. Но ще продължим да се борим за нея.“

Приемането на декларацията беше посрещнато от вълна от подкрепящи изказвания. В туитър, ЛГБТИ интергрупата обяви: „[Остава] много работа за вършене напред, но това е обещание за ангажимент към каузата и към ЛГБТИК хората, активистите, организациите и съюзниците, които разчитат на нашата подкрепа!“

Пълният списък на гласувалите от българска страна са както следва:

Българските депутати, подкрепили декларацията, са Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП), Атидже Алиева-Вели (ДПС/Обнови Европа), Елена Йончева (БСП/ПЕС), Сергей Станишев (БСП/ПЕС), Иво Христов (БСП/ПЕС), Илхан Кючюк (ДПС/Обнови Европа), Искра Михайлова (ДПС/Обнови Европа), Петър Витанов (БСП/ПЕС), Радан Кънев (ДСБ/ЕНП) и Цветелина Пенкова (БСП/ПЕС). Въздържали са се Александър Йорданов (СДС/ЕНП), Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП), Асим Адемов (ГЕРБ/ЕНП) и Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП). Против са гласували Ангел Джамбазки (ВМРО/ЕКР) и Андрей Слабаков (ВМРО/ЕКР), а Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП) не е гласувал.

Още от НОВИНИ

 
НАПРЕЧНА ОРИЕНТАЦИЯ
 

Популярни

Събития

 
 
Нагоре