Следвайте ни

HUGE.BG

Ботсвана декриминализира гей секса

НОВИНИ

Ботсвана декриминализира гей секса

Върховният съд на Ботсвана обяви решението си да премахне законите, които забраняват гей секса и го считат за престъпление, което се наказва със седем години затвор. Това е важна победа за африканската ЛГБТ общност.

Съдията заяви: “Дискриминация към който и да е член на обществото е дискриминация към всички. Демократичната нация приветства толерантността, разнообразието и свободното мислене. Криминализирането на еднополовия секс не е в интерес на никой от нас. Човешкото достойнство бива накърнявано, когато малцинствата са дискриминирани.”

32 от африканските региони имат закони, забраняващи еднополовия сексуален контакт, дори когато той се случва със взаимно съгласие. Южна Африка е първия регион на територията на континента, който декриминализира хомосексуалността през 1998. От 2010 насам още няколко страни в южната част от Африка направиха същата прогресивна крачка. Сред тях са Мозамбик, Ангола и Лесото. През 2006 Южна Африка легализира гей браковете, ставайки петата страна в света, взела такова решение.

 

Още от НОВИНИ

Популярни

Събития

Нагоре