Следвайте ни
Реклама

HUGE.BG

7 исторически драми с лесбийска тематика

КУЛТУРА

7 исторически драми с лесбийска тематика

Лесбийките и бисексуалните жени винаги са съществували, но репрезентацията им в жанра на историческите драми не е особено многобройна. Въпреки това, ние успяхме да съберем и да ви препоръчаме седем от тях, които заслужават вниманието ви.

Каръл (2015):

В “Карол” Кейт Бланшет влиза в ролята на зряла жена през 50-те години на 20-ти век, която се впуска в забранена любовна афера с млада фотографка. Хомофобията и ревността, които ги заобикалят оказват неочаквано (или очаквано?) въздействие върху връзката на двете. Филмът на Тод Хейнс е адаптация на легендарния роман на Патриша Хайсмит.

Tipping The Velvet (2002):

Телевизионната драма “Tipping The Velvet”, състояща се от три части е адаптация на романа на Сара Уотърс, която ни пренася във Великобритания през викторианската епоха. Главната героиня Нан се влюбва в имперсонаторката на мъжки образи Кити Бътлър – разтърсваща любовна история с много интриги, драма и предизвикателства.

Беси (2015):

Куин Латифа влиза в ролята на легендарната блус изпълнителка Беси Смит (една от първите открити бисексуални жени в историята на шоубизнеса) в продукцията на HBO. Впечатляващата актьорска игра, бляскавите костюми и адекватното отразяване на куиър идентичността са само част от силните страни на филма.

Друг начин (1982):

Необичайният меланхоличен унгарски филм, режисиран от Кароли Маг, от периода на студената война разказва за любовната афера на две жени през 50-те години на XX век – журналистката Ева и омъжената Ливия. Забранената любов кулминира в силна драма и неочаквана развръзка.

Момичето крал (2015):

“Момичето крал” разказва историята на шведската кралица Кристина, която се качва на престола след смъртта на баща си Крал Густав през 17-ти век. Интимната ѝ връзка с Графиня Ебба Спеър е фокус на атмосферичния филм с красива кинематография.

Прислужницата (2016):

Основната сюжетна линия в “Прилужницата” разказва за тайния конспиративен план на измамника Граф Фудживара, който се опитва да ограби богатата японската наследница Лейди Изуми Хидеко, живееща в лукс с властния си чичо Кузуки. В планът е замесена неграмотната крадла Сук Хи, която бива наета като прислужница на Хидеко и се опитва да повлияе на емоциите ѝ, като я накара да се влюби във Фудживара.  След това всичко се обърква и нищо във филма не е такова, каквото изглежда. Между Хидеко и Сук Хи се поражда сексуално напрежение още от самото начало, което по-късно прераства в опасна и напрегната любовна афера.

Божествени създания (1994):

В центъра на сюжета, базиран на действителен случай в Крайстчърч през 1954 година, е обсесивната връзка между две момичета, завършила с убийството на майката на едното от тях. Главните роли се изпълняват от Мелани Лински, Кейт Уинслет, Сара Пиърс, Даяна Кент, Клайв Мерисън

 

 

Чети нататък
Реклама

Още от КУЛТУРА

Реклама

Популярни

Събития

Реклама
Нагоре