Следвайте ни

HUGE.BG

2018 се очертава да бъде рекордна по брой убийства на ЛГБТ+ хора в Бразилия

НОВИНИ

2018 се очертава да бъде рекордна по брой убийства на ЛГБТ+ хора в Бразилия

Повече от 300 ЛГБТ+ души в Бразилия са били убити от началото на годината досега. Това число означава, че южноамериканската държава е на път да направи 2018 най-смъртоносната година за куиър жителите си, от които 387 бяха убити през 2017, а 343 в предходната година.

Проучване на най-старата ЛГБТ+ бразилска организация, Grupo Gay da Bahia, откри, че общо 713 анти-ЛГБТ+ престъпления от омраза са били регистрирани до средата на септември. Това включва физичеко и психологическо насилие.

Една от убитите тази година е 38-годишната чернокожа лесбийка и общински съветник Мариеле Франко, чийто разстрел през март предизвика многохилядни протести. Нейната годеница Моника Менисио, с която планирали да се оженят през 2019, каза: “Не оспорвам факта, че това бе политическо престъпление. Тя бе единственият ни чернокож общински съветник – чернокожа гей жена от гетото, имаща властта, която обикновено е запазена за бели мъже.”

Резултатите от проучването бяха оповестени в навечерието на парламентарните избори през октомври. Крайнодесният и отявлено анти-ЛГБТ+ кандидат Хаир Болсонаро, който веднъж каза, че предпочита мъртъв син пред гей син, води в предварителните допитвания. Миналия месец той потвърди и друго свое изказване, че ако види двама мъже да се целуват на улицата, би ги ударил. Политикът, който бе армейски капитан по време на бруталната 21-годишна диктатура в Бразилия, многократно е сравнявал хомосексуалността с педофилията.

Миналата година президентът на Grupo Gay da Bahia, Луиз Мот, каза, че покачващите се нива на насилие са отчасти последица от все по-настъпателните ултра-консервативни политици.

Чети нататък
Прочетете още...

Още от НОВИНИ

Популярни

 
We are tolerant
 

Събития

 
 
Нагоре