Следвайте ни

HUGE.BG

10 страхотни YA ЛГБТ книги, които не трябва да пропускате

КУЛТУРА

10 страхотни YA ЛГБТ книги, които не трябва да пропускате

Може да спорим дълго, дали т.нар. “YA” (съкращение на young adult) жанр е мода през последните години. Макар и YA книгите да са ориентирани най-вече към читатели на възраст между 12 и 18 години, те често представляват същинско удоволствие и за по-зрелите хора, тъй като засягат важни теми като съзряването, първата любов и справянето с травмите от живота. Разбира се, при огромния поток от YA романи, които се издават ежедневно, много от тях са плитки и не струват. ЛГБТ литературата, обаче, може да се похвали със страхотни и разнообразни попадения в жанра.

Защо ви препоръчваме да ги прочетете?

За по-младите читатели – за да откриете себе си в някои от героите и да разберете, че не сте сами. Много от нас, които сме израснали преди това литературното течение да набере скорост, си даваме сметка колко важна е репрезентанцията за един младеж, откриващ за първи път сексуалната си ориентация и половата си идентичност. Възползвайте се от нея!

За по-възрастните – за да разберете, че етикетите са вредни, че всеки жанр крие своите диаманти, а и за да усетите вълнението на младостта отново.

“Аристотел и Данте откриват тайните на Вселената” (Бенджамин Алире Сеанц):

“Аристотел и Данте” впечатлява с нежния и поетичния си език, събуждащ красиви асоциации и предизвиква въображението. Историята разказва за две обикновени момчета в един обикновен град и специалната връзка, която ще промени живота им. Бенджамин Алире Сеанц е светъл лъч за репрезентацията на латино гей общността в литературата. Книгата може да бъда открита и в българските книжарници с превод от издателство Deja Book.

“Ash” (Малинда Ло):

“Ash” e красива лесбийска адаптация на приказката за Пепеляшка. Макар и книгата да започва с предупреждението, че преразказва оригиналната история, произведението на Малинда Ло блести с неподозирана оригиналност. Възможно най-дистанцирана от известната интерпретация на Дисни, “Ash” е приказката, от която много млади момичета имат нужда.

“Carry On” (Рейнбоу Роуъл):

“Carry On” е сатиричен поглед към вселената на Дж. К. Роулинг и нейния Хари Потър, подправен с изненадваща гей нотка. Мистериозният роман преобръща рамките на фентъзи жанра и задържа вниманието на читателя през всичките си повече от 500 страници.

“The Gentleman’s Guide To Vice and Virtue” (Макензи Лий):

Поредният изключително оригинален сюжет, изпращащ ни на пътешествие из Европа през 19-ти век. Освен, че разказва за млади момчета, които се бият с пирати и се опитват да прикрият любовта си, докато се наслаждават на красивите Париж и Венеция, “The Gentleman’s Guide to Vice and Virtue” успява да засегне чувствително темите за хомофобията, расизма, зависимостта, домашното насилие и хроничните заболявания.

“Ще ти дам слънцето” (Джанди Нелсън):

Още една книга, която ще намерите на българския пазар от издателство “Прозорец”. “Ще ти дам слънцето” e един от най-емоционалните YA романи, разказващ за Джуд и нейния брат близнак Ноа и трудностите, конфликтите и загубите, които претърпяват, преди да открият себе си отново.

“If I Was Your Girl” (Меръдит Русо):

Един от малкото задълбочени YA романи на транс тематика, “If I Was Your Girl” разказва историята на Аманда, която се влюбва по време на транзишъна си. Освен, че книгата е изключително информативна и полезна за младежите, които искат да научат повече за трансджендър идентичността, тя е написана от транс писателка.

“Simon vs The Homo Sapiens Agenda” (Беки Албъртали):

Точно така, това е известната книга, която филма “С любов, Саймън” адаптира. Уви, след главозамайващия успех на лентата, книгата също започна да излиза навсякъде със същото заглавие (включително в България от издателство “Ибис”). “Simon vs The Homo Sapiens Agenda” е забавна, сладка и стопляща сърцето… дори повече от филма.

“Грешното възпитание на Камерън Пост” (Емили Данфорт):

Макар и кино интерпретацията на “Грешното възпитание на Камерън Пост” да остана засенчена от далеч по-драматичния “Boy Erased” (който излезе по същото време на екраните), романът си заслужава. Разказваща историята на млада лесбийка, която отива в център за ‘лекуване’ на сексуална ориентация, книгата обръща внимание на връзката между религията и интернализираната хофомобия.

“They Both Die at the End” (Адам Силвера):

Адам Силвера бързо се доказа като един от най-големите майстори на сълзливите гей истории. Макар и всичките му романи да предлагат ценни емоции, “They Both Die at the End” спечели най-много слава на писателя с оригиналния си замисъл и незабравимото послание – ‘живей всеки ден така, сякаш ти е последен’.

“We Are Okay” (Нина ЛаКор):

“We Are Okay” разказва историята на Марин, която се опитва да се справи със смъртта на дядо си. Затваряйки емоциите дълбоко в себе си, тя е предизвикана най-накрая да бъде искрена с всички, когато приятелка от детството се връща в живота ѝ. Тихият и спокоен тон на Нина ЛаКор успява да предаде тъгата и самотата на протагонистката и да я превърне в поезия.

Още от КУЛТУРА

Популярни

Събития

Реклама
Нагоре