Следвайте ни
Реклама

HUGE.BG

ХВЪРЛЕТЕ БУКЕТА… НА БОКЛУКА!

РАЗВЛЕЧЕНИЕ

ХВЪРЛЕТЕ БУКЕТА… НА БОКЛУКА!

Изминалата седмица не може да се нарече успешна в битката за равенство в световен мащаб. Върховният съд на Индия, най-многобройната демократична страна в света, върна часовника на човешките права със 150 години назад, като възстанови забраната върху секс с партньор от същия пол. Забраната беше отменена през 2004 г., обявявайки за противоконституционна част от закон от 1860 г., забраняващ „плътски сношения с мъж, жена или животно, против реда на природата“.

Шокиращото решение за връщане на закона идва след искане на религиозни групи, които осъждат хомосексуализма, и е изненада за всички, особено в светлината на други прогресивни решения на правителството през последните години. Социалният антрополог Санджей Сривастава коментира пред BBC, че решението е странно. „Как може съдът да отнеме фундаментално право, което вече е било дадено на хората? Това е голяма пречка за гей обществото и прави Индия много глупава в световен мащаб!“

В Австралия също няма да се хвърлят букети, защото страната отмени закона за легализация на еднополовите бракове, приет от Австралийската столична територия. Според магистратите приетият в Канбера закон противоречи на федералното законодателство и по-специално на Закона за брака от 1961 г., определящ брака като “съюз между мъж и жена”.

По мнението на Върховния съд, окончателното решение за легализацията на еднополовите бракове е в компетенцията на парламента.

По-рано т.г. Австралийският парламент разгледа законопроекта за легализация на гей-бракове и не го одобри.
Законът бе приет в законодателната асамблея на Австралийската столична територия на 22 октомври т.г. Така територията стана първият регион в страната, обявил еднополовите бракове за законни. Подобни намерения имаха и други австралийски територии, като Тасмания и Нов Южен Уелс.

Въз основа на приетия закон, до момента в Австралийската столична територия са регистрирани 27 еднополови брака. Съгласно решението за отмяна на Върховния съд обаче, сега те би трябвало да бъдат анулирани.

Чети нататък
Реклама
Прочетете още...

Още от РАЗВЛЕЧЕНИЕ

Реклама

Популярни

Събития

Реклама
Нагоре