Следвайте ни

HUGE.BG

Учени твърдят, че софтуер разпознава гей хора по снимки

НОВИНИ

Учени твърдят, че софтуер разпознава гей хора по снимки

Резултатите от ново изследване, проведено от учени от Станфорд, сочат, че компютърен алгоритъм може да определи дали някой е гей или хетеро единствено от снимка на лице.

Изкуственият интелект е прав в 81 процента от случаите, в които му е подадена снимка на мъж, и в 74% от случаите, в които разпознава сексуалната ориентация на жена. Прецизността скача на съответно 91% и 83%, когато всеки индивид е представен с 5 снимки. За сравнение, в тестове с хора, разпознаващи чужда сексуална ориентация по снимки, предположенията са верни за едва 61% от мъжете и 54% от жените.

Освен стилистичното оформление на лицето (грим, прическа, брада и т.н.), алгоритъмът следи и чертите му, което сочи към съществуването на генетични фактори, различаващи гей хората от хетеро хората. Учените твърдят, че “гей мъжете и жените често имат нетипични за половете си лицева морфология, изражение и стилистично оформление”.

Правозащитни ЛГБТ групи реагираха с тревога на изследването. В съвместно изявление, публикувано дни след представянето му, американските Human Rights Campaign и GLAAD остро го разкритикуваха като “опасно” и “псевдонаука”. Организациите обвиниха учените, че методологията им е проблематична. Като пример те дават изтриването на бисексуалните хора, както и отсъствието на цветнокожи хора в анализа. Най-притеснителен обаче, е факът, че изследването не е минало научна партньорска проверка, което силно намалява научната му тежест.

Jim Halloran от GLAAD заяви: “Машина не може да разпознае нечия сексуална ориентация. Това, което тяхната технология може да разпознава, е определен модел, споделян от малка група бели гей мъже и жени в сайтове за запознанства. Едното не бива да бъде бъркано с другото. Това изследване не е наука или новина, а описание на стандарти за красота в сайтове за запознанства, които изключват огромни части от ЛГБТК общността, включително цветнокожи хора, трансполови хора, възрастни индивити и ЛГБТК хора, които не публикуват снимки в такива сайтове.”

Ashland Johnson от HRC добави: “Тази опасно лоша информация, която вероятно ще бъде интерпретирана извън контекста си, е основана на погрешни предположения и заплашва сигурността и неприкосновеността не само на ЛГБТК хора, но и на такива извън общността. Представете си възможните последствия, ако това сбъркано изследване бива използвано от брутални режими, които целят да идентифицират и/или преследват хора, считани за гей. Станфорд трябва да се разграничи от подобна псевдонаука, вместо да й предоставя името и авторитета си.”

В отговор, авторите на изследването, Michael Kosinski и Yilun Wang, обвиниха организациите, че организират “клеветническа кампания” срещу тях. Учените заявяват, че обвиненията идват от “адвокат и маркетолог, които нямат научна подготовка”. Те добавят: “Нашата статия може да е погрешна. Всъщност, въпреки доказателствата, ние се надяваме тя да е погрешна. Но единствено репликация и наука могат да я оборят – не ПР специалисти.”

 

Още от НОВИНИ

Популярни

Събития

Реклама
Нагоре