Следвайте ни

HUGE.BG

Унгарската опера отмени представления на ‘Били Елиът’ заради обвинение в ‘гей пропаганда’

КУЛТУРА

Унгарската опера отмени представления на ‘Били Елиът’ заради обвинение в ‘гей пропаганда’

Държавната опера в Будапеща реши да отмени 15 от 44 представления на британския мюзикъл “Били Елиът” при необичайни обстоятелства, предаде Дневник. Дни преди операта да съобщи новината, в силно проправителствения вестник Мадяр идок се появи статия, според която произведението е “гей пропаганда” и дете, което го гледа, ще стане гей.

Подписаната от Жофия Хорват публикация, според която посланието “Бъди себе си” означава “Бъди гей”, e неочаквана, защото “Били Елиът” гостува за трета година на Унгарската държавна опера. В мюзикъла се разказва за сина на миньор, който открива, че има страст за балетното изкуство. Историята бе разказана и в едноименния филм от 2000 г. Смята се, че от 2016 г. шоуто дори е насърчило унгарски деца да учат в най-доброто балетно училище в страната, пише New York Times.

На страниците на Мадяр идок обаче Хорват твърди: “Как може такава важна национална институция като операта да върви срещу целите на държавата и да използва представление за млади хора на около 10 години, най-крехка възраст, за такава насочена и необуздана гей пропаганда?”

“Насърчаването на хомосексуалността не може да е национална цел в ситуация, където населението вече застарява и намалява, а нацията ни е заплашена от чужда инвазия”, продължава авторът. Според нея, макар унгарското правителство да насърчава семейството, “Били Елиът” насърчава хората да мислят в друга посока.

Директорът на операта Силвестър Оковач отговаря с публикации в същия вестник, че показването на нещо, което е част от живота, не е същото като пропагандирането му. В друга публикация той отбелязва, че части от творчеството на Моцарт, Бетовен, Щраус и други би трябвало никога да не се изпълняват, ако се приложат неясните критерии за “гей пропаганда”. В края на миналата седмица Оковач обясни, че е решил да отмени част от представленията, защото заради атаката на Хорват има безпрецедентен спад в продажбите.

Интересното е, че всъщност не е известно да има журналист на име Жофия Хорват, отбелязва Би Би Си.

От декември обаче други публикации в Мадяр идок, подписани от Арпад Сакач и Тамаш Фриц, нападат цели сфери от културния живот, които трябва да бъдат “прочистени” от хората, които позволяват “либерални, глобалистки и космополитни идеи”. Това включва медии (като държавната новинарска агенция MTI) и Унгарската академия на науките.

Още от КУЛТУРА

 
НАПРЕЧНА ОРИЕНТАЦИЯ
 

Популярни

Събития

 
 
Нагоре