Следвайте ни

HUGE.BG

ТРАНССЕКСУАЛНИТЕ В РУСИЯ НЯМА ДА ИМАТ ПРАВО НА ШОФЬОРСКА КНИЖКА СПОРЕД НОВ ЗАКОН

НОВИНИ

ТРАНССЕКСУАЛНИТЕ В РУСИЯ НЯМА ДА ИМАТ ПРАВО НА ШОФЬОРСКА КНИЖКА СПОРЕД НОВ ЗАКОН

Транссексуалните в Русия вече няма да могат да получават шофьорски книжки, след като страната ги постави в специален забранителен списък като хора с “психични разстройства”. Фетишизмът, ексхибиционизмът и воайорството също са включени в списъка и ще бъдат пречка пред хората да шофират, съобщава Би Би Си, цитиран от Dnevnik.bg

Новината за мерките излиза на фона на международното недоволство от погазването на правата на сексуалните малцинства в Русия. През 2013 г. страната обяви за незаконно “популяризирането на нетрадиционен начин на живот” и забрани на гей двойките да осиновяват деца.

Валери Евтушенко от Асоциацията на психиатрите в Русия каза, че е обезпокоен от ограниченията и прогнозира, че хората с тези проблеми просто ще спрат да търсят консултации със специалисти, за да избегнат забраната. Асоциацията на руските адвокати по човешки права нарече новия закон “дискриминационен” и каза, че ще се обърне към Конституционния съд и към международни правозащитни организации.

От Съюза на професионалните шофьори обаче подкрепят забраната. “Имаме твърде много смъртни случаи на пътя и смятам, че затягането на медицинския контрол за кандидат-шофьорите е напълно оправдано”, коментира председателят на съюза Александър Котов. По думите му обаче ограниченията не бива да бъдат толкова строги що се отнася до шофьорите любители.

Още от НОВИНИ

Популярни

Събития

Реклама
Нагоре