Следвайте ни
Реклама

HUGE.BG

СЪВЕТЪТ НА ЕС ПОСТИГНА ИСТОРИЧЕСКИ КОНСЕНСУС ЗА ЛГБТИ ПРАВАТА

НОВИНИ

СЪВЕТЪТ НА ЕС ПОСТИГНА ИСТОРИЧЕСКИ КОНСЕНСУС ЗА ЛГБТИ ПРАВАТА

За пръв път в историята на Европейския съюз, държавите-членки постигнаха пълен консенсус относно правата на ЛГБТИ хората. Историческият вот се случи малко след трагедията в Орландо.

Съветът на Европейския съюз, състоящ се от министри от всички държави-членки, се обедини около предложение на Холандия, засягащо правата на жените, равенството на половете и защитата на ЛГБТИ хората в рамките на съюза.

За пръв път всичките 28 държави се съгласиха Съветът да работи срещу “всяка форма на дискриминация” срещу ЛГБТИ хората и да увеличи усилията в подкрепа на равенството. Споразумението призовава отделните правителства “да обмислят съвместна работа с Европейската комисия по отношение на нейния Списък с действия за постигане на равенство на ЛГБТИ хората” и “да предприемат действия за борба с дискриминацията по признак сексуалнаориентация и полова идентичност”.

По силата на споразумението, Европейската комисия трябва да подготви годишен доклад за състоянието на ЛГБТИ правата във всяка страна-членка, оценявайки прогреса й в няколко ключови сфери и давайки препоръки за реформи.

Понастоящем Европейският съюз задължава членовете си да имат стабилно антидискриминационно законодателство, но между различните държави има огромни разлики.

Чети нататък
Реклама

Още от НОВИНИ

Реклама

Популярни

Събития

Реклама
Нагоре