Следвайте ни

HUGE.BG

София куиър форум 2018 ще бъде куриран от ирански художник

КУЛТУРА

София куиър форум 2018 ще бъде куриран от ирански художник

Време за четене: 2 минути

Организаторите на София куиър форум обявиха, че тазгодишното издание ще бъде курирано от Мохамад Салеми. Под надслов “Родина за вагабонта”, алтернативният ЛГБТИ фестивал ще се случи в периода 8 ноември – 2 декември 2018 г. в галерия “Васка Емануилова” и други локации в София.

Салеми е независим художник, художествен критик и куратор, базиран в Ню Йорк, и е завършил магистратура по критически кураторски изследвания в Университета на Британска Колумбия. Негови работи са показвани в Ashkal Alwan’s Home Works 7 (Бейрут) и Witte de With (Ротердам). Негови текстове са публикувани в издания като e-flux, Flash Art, Third Rail и Brooklyn Rail, и е курирал изложби в Morris and Helen Belkin Art Gallery, Access Gallery и Satellite Gallery във Ванкувър, както и в Transit Display, Прага. През 2014 г. организира конференцията Incredible Machines. Кураторският експеримент на Салеми “For Machine Use Only” е включен в 11-тото издание на Биеналето в Гуангджу (2016). Понастоящем е съорганизатор на образователните програми на The New Centre for Research & Practice.

София куиър форум 2018: Родина за вагабонта ще се фокусира върху няколко ключови въпроса: Как понятията за „куиър“ и „куиър идентичност“ се променя във време на нарастващи остеритет, дерегулации, бедност, усилващ се расизъм, национализми (включително хомонационализъм), социална сегрегация и дискриминация? Могат ли тези понятия да бъдат преосмислени като част от по-широки еманципаторни социални движения? Могат ли новите куиър движения и дискурси да придонесат към колективната и универсална борба за по-добър живот и равни политически и социални права за всички, или ще си останат ограничавани от идентичностните наследства на категорията куиър?

Фестивалът е подкрепен финансово от Фондация „Роза Люксембург“ – Югоизточна Европа и Награда за ново българско изкуство “Гауденц Б. Руф”.

Още от КУЛТУРА

Реклама

Популярни

Последни

Нагоре