Следвайте ни
Реклама

HUGE.BG

НОВА ЕКЗЕКУЦИЯ НА ГЕЙ МЛАДЕЖ ШОКИРА СВЕТА

НОВИНИ

НОВА ЕКЗЕКУЦИЯ НА ГЕЙ МЛАДЕЖ ШОКИРА СВЕТА

Иран екзекутира гей младеж, напомняйки на света, че страната продължава да убива непълнолетни, въпреки забраната в международното право.

Амнести Интернешънъл съобщи, че 17-годишният ирански младеж Хасан Афшар е бил обвинен в изнасилване на друго момче. Семейството му твърди, че сексът е бил по взаимно съгласие. Ако другото момче беше потвърдило, вероятно то също щеше да получи смъртна присъда.

Амнести разказа, че Афшар е бил обесен в затвора Арак в провинцията Маркази на 18 юли.

Друг младеж, Амиреза Тажики, е следващият на ред да бъде екзекутиран. Той е обвинен, че е изнасилил и убил свой приятел. Според Върховния съд на Иран, няма доказателства, че Тажики е извършил престъплението, а признанието му е невалидно, защото е било получено чрез изтезание.

Острата международна реакция спрямо смъртта на Афшар доведе до отлагане на следващата екзекуция.

iran-execution-hanging-boys

Рядка снимка на една от тези екзекузии, които са често срещано явление в Иран, ужаси света през 2005. На нея 16-годишният Махмуд Асгари и 18-годишният Аяз Мархони стоят с качулки на главите в очакване на публичното си обесване в центъра на град Машхад. Двамата бяха обвинени, че са изнасилвали момчета.

Доклад на ООН от 2014 показа, че 160 млади мъже очакват екзекуция в Иран. Друго разследване на организацията тази година разкри, че смъртната присъда е достигнала 20-годишен връх през 2015. В рамките на тази година са били убити 966 души.

Иран е една от 12 държави в света, където гей секса се наказва със смърт.

Чети нататък
Реклама

Още от НОВИНИ

Реклама

Популярни

Събития

Реклама
Нагоре