Следвайте ни

HUGE.BG

Мини-прайд на куиър активисти добави цвят в протеста срещу Луковмарш

НОВИНИ

Мини-прайд на куиър активисти добави цвят в протеста срещу Луковмарш

Няколкостотин души се включиха в шествие срещу реабилитирането на крайно десни идеологии и исторически фигури се проведе в София през уикенда. Протестиращите се обявиха срещу провеждането на т.нар. “Луковмарш” – възхвалата на фашизма и неговата съвременна легитимация чрез допускане на крайно десни партии до властта, включително в България.

Основен организатор на протестната демонстрация бе Antifa Bulgaria, а ЛГБТИ активисти от доброволческия колектив “Куиър отряд” се включиха под формата на миниатюрно прайд шествие в шествието. С многобройни знамена с дъгата, остроумни лозунги и ярки перуки, младежите се противопоставиха на хомофобната и анти-човеколюбива идеология на националистическите организации у нас, една от които участва в управлението на страната.

Шествието се проведе часове преди “Луковмарш”, който по традиция събира представители на крайно десни родни и чуждестранни организации, които организират факелно шествие, целенасочено наподобяващо нацистки марш. Проявата е в чест на ген. Христо Луков, известен със симпатиите си към Хитлер и Мусолини и с това, че е ръководел ултранационалистическата, профашистка организация “Съюз на българските национални легиони”.

Видео от протеста можете да видите по-долу.

Още от НОВИНИ

Популярни

Събития

Реклама
Нагоре