Следвайте ни

HUGE.BG

Китайският Twitter се отказа от решението си да трие гей публикации

НОВИНИ

Китайският Twitter се отказа от решението си да трие гей публикации

Една от най-големите социални медии в Китай, Weibo, се отказа от решението си да цензурира гей съдържание – рядка победа за плахото, но все по-гласно ЛГБТИ движение в страната.

Преди няколко дни “китайският Twitter”, както мнозина наричат платформата, обяви, че забранява гей публикации, наред с порнография и насилие. В отговор обаче, хиляди потребители използваха хаштага #IAmGay, за да протестират срещу цензурата. Инициативата даде резултат. В кратко изявление от компанията благодариха “за дискусиите и предложенията” и обявиха, че отменят по-ранното си решение.

Weibo се опитва да се съобрази с все по-стриктните ограничения, налагани на социалните медии от комунистическия режим. Правителството осъзнава ролята на този тип платформи и затяга контрола си върху тях.

Преди Weibo да отмени решението си, “The Gay Voice” – страница с над 230 000 потребители – обяви, че спира да публикува. Краткото съобщение, което бе споделено хиляди пъти, доведе до широка обществена подкрепа.

“Напълно изненадан и трогнат съм”, каза Hua Zile, основател на Weibo страницата пред CNN. “Преди 7 години съвсем не бяха толкова много хората, които бяха готови да изразят мнението си. Невероятно е, че това се случва сега – хетеро и гей, известни личности и обикновени хора използват хаштага и се присъединяват към протеста.”

“Гордо възкресена, благодарение на вас.”

Вчера страницата “The Gay Voice” публикува триумфално съобщение: “Гордо възкресена, благодарение на вас.”

Хомосексуалността не е незаконна в Китай и през 2001 властите я премахнаха от официалния списък с психичните разстройства, но предразсъдъците и дискриминацията са ежедневие, включително в действията на правителството.

Още от НОВИНИ

Популярни

Събития

Реклама
Нагоре