Следвайте ни
Реклама

HUGE.BG

Интерактивна карта показва положението с брачното равенство по света

НОВИНИ

Интерактивна карта показва положението с брачното равенство по света

Една от най-големите правозащитни организации в света, Human Rights Watch, отбеляза прайд месеца с интерактивна карта, обобщаваща ситуацията с правното признаване на еднополовите семейства по света.

Картата съдържа подробна информация не само за това дали и каква форма на съжителство се предлага във всяка отделна държава, но и пътят, по който се е стигнало до настоящата нея – чрез законодателни промени, съдебно решение или референдум.

Освен брак, картата следи и съществуването на други форми на правно признаване. Създателите й обобщават: “Още 16 държави са направили гражданските съюзи или регистрираните партньорства достъпни за еднополовите двойки.”

Преди 17 години Холандия стана първата страна в света, отворила институцията на брака за еднополовите двойки. В двете десетилетия примера й беше последван от още 24 държави, а Австрия, Тайван и Чили ще се присъединят към списъка скоро.

По-голямата част от Европа дава равни или поне някакви семейни права на еднополовите двойки.

България е една от едва шест страни членки на Европейския съюз, които не признават семействата на гей двойките по никакъв начин. Останалите са Румъния, Полша, Словакия, Литва и Латвия.

Миналия месец Съдът на Европейския съюз постанови, че определени права, произхождащи от брак между еднополови партньори, сключен в държава членка на ЕС, трябва да бъдат признавани от всички държави членки. Така дори държавите, в които еднополови двойки не могат да сключват брак, са длъжни да признават някои от правата на съпрузите.

Интерактивната карта можете да разгледате тук.

Чети нататък
Реклама

Още от НОВИНИ

Реклама

Популярни

Събития

Реклама
Нагоре