Следвайте ни

HUGE.BG

Изследване: Върховенството на закона, силната икономика и ЛГБТ+ правата са свързани

НОВИНИ

Изследване: Върховенството на закона, силната икономика и ЛГБТ+ правата са свързани

В миналото много правителства по света гледаха на ЛГБТ+ правата като на маргинална тема. Днес обаче, ЛГБТ+ хората получават вниманието на целия свят. Дали ще е движението за брачно равенство в Тайван (все още не е сигурно) или преследването на гей мъжете в Чечня (абсолютно варварство), виждаме примери за прогрес и регрес. Нови данни показват защо промяната е непоследователна.

The Williams Institute of Law, научна организация към университета UCLA, наскоро публикува три научни труда за развиващите се нива на обществено приемане на ЛГБТ+ хората, промените в правната им защита и икономическото състояние на държавите по света през последните десетилетия. Не само, че са открили силна връзка между общественото приемане и правата, но има и доказателство за тяхната връзка с икономическото състояние на държавите. Всички тези сведения дават идеи за по-ефективни стратегии за напредъка на ЛГБТ+ правата.

Резултатите са базирани на индекс, комбиниращ информацията от обществените допитвания спрямо ЛГБТ+ въпросите в 141 държави. През последните 15 години държави като Нидерландия, Швеция и Испания, които приемат своите и защитават своите ЛГБТ граждани, са станали още по-богати и качеството на живот се е повишило значително. Условията в по-малко толерантни държави като Азербайджан, Бангладеш и Грузия пък са се влошили.

Държавите с граждани, които приемат ЛГБТ+ хората, са с по-надеждни правни системи. Те са по-склонни към декриминализиране на хомосексуалността, осигуряването на съответните правни защити, както и на забрана на дискриминацията на работното място, в армията и при жилищно настаняване. В тези държави е по-вероятно и даването на достъп на еднополовите двойки до семейни права като осиновяване и брак.

Според изследването, държавите се нуждаят от адекватна действаща демокрация. Страни със свобода на пресата и върховенство на закона са по-склонни да показват обществено приемане на ЛГБТ+ хора. В Тайван, например, има силна демокрация и подобрения в приемането на ЛГБТ хората и правата им. За разлика от Тайван, Чечня няма нито едно от двете.

Икономиката също има силно влияние над положението на ЛГБТ хората. Според предходни данни, гражданите в държави със силна икономика са по-уверени и по-отворени към правата на ЛГБТ хората и малцинствата като цяло. Ефектът е още по-силен, ако икономическите печалби са равномерно разпределени в обществото.

Данните от цял свят сочат, че дискриминацията спрямо ЛГБТ хора на работните места и в образованието намалява способността им да допринасят към икономиката. Стигмата и насилието над тях и здравето им допълнително влошават икономическите им приноси. Лесно е да се види защо дискриминация и насилието над ЛГБТ хора вредят сериозно на икономиката.

От 90-те години до днес БВП (брутен вътрешен продукт) на глава на населението в САЩ се е увеличил с 1500 долара. Това се е случило успоредно с подобрението на гражданските права на ЛГБТ+ хората и публични нагласи към тях. Добавянето на още едно законово право или защита за ЛГБТ+ хората води до почти 1700 доларово увеличение на държавния БВП, показва проучването. Правната защита и положителните обществени нагласи взаимно се подсилват. ЛГБТ+ хората се нуждаят от двете за да бъдат пълноценни, работещи граждани.

Независимо дали в Тайван, Русия или САЩ, силната демокрация е неделима част от прогреса в общественото възприемане на ЛГБТ+ гражданите. Политически лидери и ЛГБТ+ активистите трябва да добавят ЛГБТ+ правата към икономическите дискусии. Америка и Европейският съюз знаят колко е важно да привличат талантливи професионалисти, независимо от сексуалната им ориентация. Световната банка, Обединените нации и Американската агенция за международно развитие включват ЛГБТ+ правата към своите стратегии.

Опитът показва, че общественото приемане на малцинствата, демокрацията, правната защита и икономическият разцвет са част от стратегията, която ще направи живота по-добър не само за ЛГБТ+ хората, но и за всички други хора.

Още от НОВИНИ

Популярни

Събития

Реклама
Нагоре