Следвайте ни

HUGE.BG

Днес в САЩ отбелязват Деня за видимост на отдавна живеещите с ХИВ хора

НОВИНИ

Днес в САЩ отбелязват Деня за видимост на отдавна живеещите с ХИВ хора

2018 е голяма година в живота на оцелелите от ХИВ епидемията от края на 20 век. Навършват се 37 години от откриването на ХИВ, както и 20 години от откриването на тройнокомбинираната антиретровирусна терапия (cART). cART превърна ХИВ от смъртна присъда в едно напълно контролируемо хронично заболяване.

Днес говорим за изличаването на СПИН, но историите на отдавна живеещите с ХИВ хора са важни, разнородни и многобройни. “Тези хора по никакъв начин не бива да се чувстват забравени и невидими,” пишат от асоциацията Let’s Kick Ass. “Твърде много от тях са изолирани, депресирани и живеещи в бедност. Много от тях имат и така наречения ‘Синдром на оцелелия’, който включва депресия, безпокойство и редица други социални и психологични фактори, влияещи върху придържането към лечението, качеството на живот и благосъстоянието.”

На 5 юни 1981 г. много от отдавна живеещите с ХИВ са били безгрижни млади хора. Но на тази дата от Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ публикуват кратко описание за петима млади гей мъже, които са диагностицирани с рядък вид пневмония и силно компрометирана имунна система. Никой тогава не предполага каква огромна роля ще изиграе тази новина в историята на ЛГБТИ общността. Вирусът не просто отнема животите на хиляди гей мъже, но оставя оцелелите да живеят със загубата на своите най-близки приятели.

“Отдавна живеещите с ХИВ са все още тук и вървят напред заедно,” заявяват от Let’s Kick Ass. “Техният силен дух със сигурност им помага да си направят планове за следващите 30 години.”

Още от НОВИНИ

 
НАПРЕЧНА ОРИЕНТАЦИЯ
 

Популярни

Събития

 
 
Нагоре