Следвайте ни
Реклама

HUGE.BG

Гражданското общество реагира на атаката срещу Истанбулската конвенция

НОВИНИ

Гражданското общество реагира на атаката срещу Истанбулската конвенция

Истерията около ратифицирането на Истанбулската конвенция (Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие) се вихри в медиите с все по-голяма сила. Крайнодесни политически партии и организации, Българската социалистическа партия и религиозни групи вече втора седмица обясняват как Конвенцията е троянски кон, с който насилствено на българския народ ще бъдат наложени ужасяващи, апокалиптични социални норми като основно уважение на самоидентификацията на транс хората (“узаконяване на третия пол”), закрила на преследвани в чужбина ЛГБТИ хора (“приемане на травестити от Иран като бежанци”) и равни брачни права за всички (“въвеждане на гей бракове”).

Нещо повече. Волен Сидеров обясни в национален ефир как Конвенцията ще наруши правата на част от българското общество – хетеросексуалните мъже, които изнасилват съпругите си. В интервю, излъчено по Нова телевизия, националистът проведе следният диалог с водещата:

Сидеров: [Истанбулската конвенция] всъщност анулира брака като институция. Там жената, например, може да се оплаче от това, че имала секс с мъжа си, законния си мъж. Което е абсурдно, защото тя се жени за него заради това. А изведнъж се оказва, че ако тя реши да се оплаче, защото тя, примерно, не е била съгласна, той става обвиняем…

Водещата: Еми ако не е съгласна… нали се чухте какво казахте?

Сидеров: Когато не е съгласна, се развежда.

По BiT Геновева Тишева, председател на фондация Български център за джендър изследвания, заяви: “Зад всичко това се крие омраза към жените… Методите, които се прилагат, приличат на методите, прилагани при инквизицията, когато са избивани и изгаряни жени… Тогава, за да се установи авторитарен контрол върху жените, върху телата им, са се пръскали слухове и са се измисляли истории от властимащите”.

Български фонд за жените излезе с подробно становище, в което направи на пух и прах критиките срещу Истанбулската конвенция. От организацията изтъкват един очевиден факт: “Никъде в целите на Конвенцията не се споменава “трети пол” (каквото и да разбират под него противниците на Конвенцията), нито “въвеждане на гей бракове”.

“Под “пол” Конвенцията приема социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете. Български фонд за жените би искал да разясни на противниците на Конвенцията, че това не означава “трети пол”, а означава, с една дума, стереотипи. Именно заради стереотипа, че “жената е длъжна да се подчинява на мъжа си”, Елена и Виола изгубиха живота си преди няколко месеца (защото според бившите им партньори, насилници и техни убийци, те не са се обличали или държали по „подходящ” начин). Заради стереотипа, че “ролята на жената е да е домакиня и майка”, хиляди жени са икономически зависими от партньорите си и в случай на домашно насилие, много по-трудно се спасяват от него. И заради стереотипа, че “истинският мъж не плаче”, безброй мъже потискат емоциите си и съответно, стават раздразнителни и агресивни или стигат до дълбока депресия и самоубийство.”

Документът завършва така: “Предвид всичко гореизброено, искаме да заявим, че Български фонд за жените остро осъжда политическите игри и пропаганда, речта на омразата срещу ЛГБТ хората, които неволно се оказаха жертви на политически пиар на гърба на каузата за борбата с насилието над жени и съзнателната заблуда на българските граждани за естеството на Истанбулската конвенция, които застрашават живота на хиляди жени и момичета в България. И следващия път, когато някоя жена бъде убита от ръката на своя настоящ или бивш партньор, спокойно ще можем да наречем противниците на Конвенцията “съучастници” на убиеца.”

Моника Писанкънева – активист във фондация “Ресурсен център Билитис” и един от организаторите на София прайд – написа блестящо мнение, публикувано в Клуб Z. В текста си тя се съсредоточава именно върху атаката срещу трансполовите и интерсекс хората, които “не са дори производен фокус на Истанбулската конвенция”.

“Мотивите за включване в тази раздухана полемика със сигурност са различни за различните заинтересовани. Едни доказват, че са фактор във властта; други използват създалата се ситуация, за да популяризират своята мисия, а трети вероятно просто искат да покажат, че имат мнение. Сумарният ефект от всички тези изявления обаче е: принизяване на човешкото достойнство на едно от най-невидимите и лишени от достъп до представителство във властта малцинство у нас, а именно, трансджендър и интерсекс хората, обозначени в текущия дебат с обобщаващото понятие „трети пол“.”

Блогърката и правозащитничка Светла Енчева пък публикува в блога си отворено писмо към бившия министър на здравеопазването Петър Москов. Повод за реакцията й е шокиращо невежата позиция на политика, според когото полът няма социално измерение. Енчева търпеливо му обяснява какво са стереотипни полови роли и защо те са опасни. Тя дава за пример поредица конкретни, широкоразпространени у нас стереотипи за ролите на жените и мъжете, включително този, че истинските мъже не плачат – схващане, споделяно от една трета от българите.

 

 

Чети нататък
Реклама

Още от НОВИНИ

Реклама

Популярни

Събития

Реклама
Нагоре