Следвайте ни

HUGE.BG

Голямо научно постижение ще позволи на гей двойки да бъдат биологични родители

НОВИНИ

Голямо научно постижение ще позволи на гей двойки да бъдат биологични родители

Британски учени обявиха, че са по-близо отвсякога до изкуствено създаване на сперма и яйцеклетки от човешки клетки. Биологът от Кеймбридж Azim Surani разкри резултатите на конференция през декември, предаде Guardian.

Ако процесът бъде усъвършенстван и позволи на еднополови партньори да използват ДНК-то си за създаване на деца, това би могло да направи законодателството по-малко дискриминационно. Например, миналия месец съдия в Мисисипи отказа да даде попечителство на жена в разтрогнат брак, защото не е биологичен родител на детето, което е отгледала с бившата си съпруга.

Естественият процес за създаване на сперма и яйцеклетки е наречен мейоза. При мишките процесът отнема 13 дни, а при хората – до 8 седмици. Според Surani, клетките, тествани от него и колегите му, успешно са преминали през част от процеса. Макар да не е известно колко време ще отнеме докато процедурата бъде усъвършенствана до степен на човешка употреба, биологът подчерта, че е важно всяка стъпка да бъде внимателно проучена.

“Ако искаме това да достигне някога до клинични тестове, трябва да сме сигурни, че сме преминали през всички етапи – всички тези стъпки са невероятно важни,” каза Surani. “Можеш да направиш яйцеклетка, която прилича на яйцеклетка, но може да не е правилната клетка в молекюлярен план. Това може да създаде много проблеми. Не искаш да създадеш нещо, което ще се превърне в някаква абнормална структура.”

Учените предупредиха, че са много далеч от изпитания с човешки материал. Въпреки това, постигнатото е значима стъпка в посока овладяване на способността да създаваме живот.

Още от НОВИНИ

Популярни

Събития

Реклама
Нагоре