Следвайте ни

HUGE.BG

Варшава се сдоби с ‘неразрушим’ паметник-дъга

НОВИНИ

Варшава се сдоби с ‘неразрушим’ паметник-дъга

Полската столица отпразнува състоялия се в събота прайд с “неразрушим” паметник, проектиран да издържи на хулигански нападения.

Пъстрият монумент се извисява над едно от натоварените кръстовища във Варшава – същото място, на което предходна структура бе повреждана многократно. Той обаче, не подлежи на разруха, защото представлява огромна дъга, прожектирана върху ситни пръски вода.

Създателите му се надяват това да бъде “неразрушим символ на любовта, мира, ЛГБТ правата и равенството.” От Асоциация “Love Does Not Exclude” заявиха, че огромната дъга “символизира началото на по-мащабна кампания, която ще привлече внимание към ЛГБТ правата и най-вече борбата за брачно равенство в Полша.”

Умната стратегия бе финансирана от сладоледената марка Ben & Jerry’s, която подкрепя ЛГБТ+ правата във всички държави, в които оперира. Миналата година компанията влезе в новините, след като забрани на австралийските си клиенти да поръчат две топки сладолед от един и същ вкус – символичен жест в подкрепа на референдума за брачно равенство в страната.

Новият паметник стана хит в социалните медии. Потребител написа: “Неразрушима е и ще стои тук дълго, гей науката е толкова мощна.”

Предходната дъга бе направена от цветя и издигната през 2012. Три години по-късно обаче, тя бе премахната, заради множество вандалски прояви.

Предходният паметник бе направен от цветя.

Предходният паметник бе вандализиран многократно.

В момента Полша е управлявана от дясната партия Закон и правосъдие, предвождана от открито хомофобния президент Дуда. През 2017 политикът блокира законопроект за брачно равенство, заявявайки, че бракът като съюз между мъж и жена “е ясно и изрично регулиран в Конституцията”. Той наложи вето и на закон, позволяващ на транс хората да променят пола в документите си.

Още от НОВИНИ

Популярни

 
We are tolerant
 

Събития

 
 
Нагоре