Следвайте ни
Реклама

HUGE.BG

БИСЕКСУАЛНИТЕ СА ДИСКРИМИНИРАНИ И ОТ ХЕТЕРО, И ОТ ГЕЙ ХОРАТА

НОВИНИ

БИСЕКСУАЛНИТЕ СА ДИСКРИМИНИРАНИ И ОТ ХЕТЕРО, И ОТ ГЕЙ ХОРАТА

Две нови изследвания, публикувани миналия месец от списание Журнал на бисексуалността, показват, че бисексуалните хора страдат от дискриминация и сред хетеро хората, и в ЛГБТИ общността.

Изследване на възгледите на бисексуалните относно дискриминацията заключило: “Въпреки, че нивото на дискриминация, която бисексуалните търпят от хетеросексуалните, сравнено с дискриминацията от гей и лесбийската общност, е статистически значително по-високо, ефективната тежест се оказва почти еднаква.”

Танджела Робъртс, която е била ръководител на изследването, казва пред The Daily Beast: “По същество, това е като да казваш, че двама души крещят по теб, но един от гласовете е с един децибел по-силен. Да, статистически този глас е по-значим, но разликата между двата е малка.”

Друго изследване, проведено от Центъра за зависимости и психично здраве в Торонто, проучило преживяванията на бисексуални жени и стигнало до сходно заключение. Една от участничките в изследването споделила, че се чувства отлъчена по време на прайд събития, защото е във връзка с мъж: “Отидох на прайда заедно с приятеля ми, защото той искаше да бъде подкрепящ и да ме придружи на нещо, което е много важно за мен. Участвахме в шествието и към края се чувствах толкова щастлива и развълнувана, че го целунах. Хората наоколо започнаха да ни освиркват. Почувствах се отхвърлена от собствената си общност, заради погрешните им схващания за мен.”

Изследване от 2010-а откри, че бисексуалните хора по-честно страдат от психични заболявания, отколкото гей мъжете, лесбийките и хетеросексуалните. 60% от бисексуалните жени са страдали от дългосрочно психично заболяване, докато при лесбийките този процент е 45%.

Робъртс заключва, че процесът зад бифобията е еднакъв при хетеро и хомосексуалните дискриминиращи: “Вярваш, че единствените “истински” сексуални ориентации са хетеросексуалната и хомосексуалната. Всички останали ориентации са нелегитимни, неистински, или просто са следствие от объркване.”

Заглавна снимка: Flickr

Чети нататък
Реклама

Още от НОВИНИ

Реклама

Популярни

Събития

Реклама
Нагоре