Следвайте ни

HUGE.BG

Анкара наложи безсрочна забрана на всички ЛГБТИ събития

НОВИНИ

Анкара наложи безсрочна забрана на всички ЛГБТИ събития

Турските власти забраниха всякакви събития, организирани от ЛГБТИ групи в столицата Анкара. Забраната влезе в сила в събота и е с “неопределена” продължителност. Тя обхваща филмови прожекции, театрални постановки, дискусии и изложби на ЛГБТИ тематика.

От кабинета на губернатора на Анкара обясниха в неделя, че забраната е била наложена, за да бъде защитена “обществената сигурност”. Според властите, тези събития могат да причинят враждебност от страна на различни групи и застрашават “здравето и морала”, както и правата и свободите на другите.

Те предупредиха, че някои групи могат да бъдат “провокирани” от ЛГБТИ събития и да предприемат действия срещу участниците, заради “определени социални настроения”.

Миналата седмица властите забраниха германски филмов фестивал ден преди началото му, заради “риск за обществената сигурност и тероризъм”. В рамките на двудневното събитие, организирано от посолството на Германия и Pink Life QueerFest трябваше да бъдат показани четири филма на германски режисьори.

По-рано тази година властите в Истанбул забраниха за пореден път ежегодното прайд шествие, което в недалечното минало бе най-голямото в мюсюлманския свят.

Въпреки, че хомосексуалността не е забранена в Турция и никога не е била забранена, правозащитници твърдят, че институционализираната дискриминация е широкоразпространена.

Още от НОВИНИ

 
Better Together International Forum
 

Популярни

Събития

 
 
Нагоре