Следвайте ни

HUGE.BG

Австралия каза ДА на равни брачни права за еднополовите двойки

НОВИНИ

Австралия каза ДА на равни брачни права за еднополовите двойки

Австралийското статистическо бюро обяви дългоочаквания резултат от осемседмичното пощенско допитване на стойност 122 милиона австралийски долара, което има за цел да информира парламента за обществения консенсус по отношение на брачното равенство.

Отговорът е ясно и категорично “да”. Същото “да”, което се вижда във всяко от десетките социологически прочвания по въпроса, провеждани през последните няколко години.

Цели 61.6% от имащите право на глас австралийци подкрепиха правото на еднополовите двойки да сключват брак. С “не” гласуваха 38.4%. От “не” лагера бяха заявили, че ще са доволни от резултат над 40%, като бившият премиер Тони Абът дори заяви, че това би било “морална” победа. Анти-гей активистите изгубиха дори по собствените си ниски стандартни.

Въпросът в бюлетината бе “Трябва ли да бъде променен закона така, че да позволи на еднополовите двойка да сключват брак?” Гласуването не бе задължително, но въпреки това почти 13 милиона души, или 79,5%, решиха да заявят позицията си, което изненада анализаторити. Най-вече защото резултатът от вота не обвързва законодателя по никакъв начин – той е напълно информативен и пожелателен.

Сега топката отново е в полето на политиците. Министър-председателят на Австралия Малкълм Търнбул е отдавнашен поддръжник на брачното равенство, но много от колегите му в консервативното правителство се противопоставят на промяната.

Очаква се проектозакона за брачно равенство на бъде подложен на дебат до дни. Неотдавна Търнбул заяви, че ако народа гласува с “да”, еднополовите двойки ще могат да започнат да сключват брак преди Коледа, но експертите се съмняват в тази прогноза.

Консервативни депутати вече внесоха контра-проектозакон, който прокарва отровни текстове, целящи да подкопаят антидискриминационните закони на национално и местно ниво. Те искат да позволят на хора, организации и бизнеси да отказват услуги на гей двойки, мотивирайки се със своите религиозни вярвания.

В отговор на хомофобната стратегия, премиерът заяви, че всякакво предложение, което би разрешило отказ на услуги за гей сватби “на практика няма шанс за приемане в парламента”. Той добави: “Не вярвам, че австралийците биха приветствали – правителството със сигурност не би – узаконяването на незаконна дискриминация.”

Мащабната и изключително положителна “за” кампания, организирана от обединение от гей организации, беше в остър контраст с изпълнената с омраза и лъжи платформа на опонентите на брачното равенство. Гей активистите успяха да мобилизират хиляди доброволци, които обикаляха от врата на врата, за да говорят със съгражданите си по темата. Те изградиха ключови партньорства с подкрепящи организации от най-различни сфери на обществения живот и вдъхновиха множество спонтанни инициативи като красивото видео по-долу.

Още от НОВИНИ

Популярни

Събития

Нагоре