Следвайте ни
Реклама

HUGE.BG

АВСТРАЛИЙСКИ ЩАТ ОТПРАВИ ИСТОРИЧЕСКО ИЗВИНЕНИЕ КЪМ ГЕЙ ХОРАТА

НОВИНИ

АВСТРАЛИЙСКИ ЩАТ ОТПРАВИ ИСТОРИЧЕСКО ИЗВИНЕНИЕ КЪМ ГЕЙ ХОРАТА

Австралийският щат Виктория прие формално извинение към хората, пострадали от местните анти-гей закони през десетилетията. Изключително силното изявление на премиера Даниел Андрю – направено пред депутати и гей мъже, лежали в затвора заради своята сексуална ориентация – се счита за първото такова в света.

За 84-годишния Ноел Тови това извинение идва доста късно. “Е, отне 64 години и никога не съм вярвал, че ще доживея деня, в който това ще се случи в Австралия и особено във Виктория. Това е огромна стъпка за правителството и за народа.”

Тови е бил арестуван и осъден през 1951 по обвинение в т.н. “гнусно престъпление содомия”. В затвора той е бил изнасилен.

australia-victoria-premier-tovey

Премиерът на Виктория стиска ръката на Ноел Тови. Снимка: Quinn Rooney/Getty Images

“От името на парламента, правителството и народа на Виктория: за законите, които сме приели, и за животите, които сме провалили, и за стандартите, които сме наложили, ние съжаляваме. Смирено, дълбоко съжаляваме,” каза премиерът пред присъстващите в пълната зала.

Хомосексуалността е декриминализирана във Виктория през 1981, но възможност за заличаване на присъди беше добавена едва преди две години.

Веднъж излязъл от затвора, Товей се посветил на кариера в международната сцена. Но присъдата му го преследвала и в професионалния му живот.

“Направих професионалния си дебют през 1954. Няколко от танцьорите, включително главния танцьор, отидоха при английската хореографка и й казаха, че не искат да работят с мен. Когато ги попита защо, те отговориха, че съм всеизвестен хомосексуален абориген, който е лежал в затвора.”

В момента в Австралия тече бурен дебат относно узаконяването на брачното равенство. Въпреки, че около 70% от населението подкрепя промяната, консервативното правителство планира референдум.

Можете да видите историческата реч тук.

Чети нататък
Реклама

Още от НОВИНИ

Реклама

Популярни

Събития

Реклама
Нагоре