Следвайте ни

HUGE.BG

PrEP център отвори врати в Барселона

СПОРТ И ЗДРАВЕ

PrEP център отвори врати в Барселона

PrEP – превантивното хапче срещу ХИВ/СПИН – все още не е одобрено в Испания, но центърът BCN PrEP Point вече е реалност. Основан от организацията BSN CheckPoint в Барселона, центърът предоставя информация за лекарството. „PrEP ще доведе до нормализиране не само на сексуалния акт, но и на човешките контакти с други хора,“ каза Феран Пужол, директор на BCN CheckPoint. “Ще работим първо с хората, приемащи хапчето, с цел да постигнат последователност с лечението”, добави той. “Това лечение ще доведе до спад на новите инфекции, които в момента са 2 на ден в Каталуния.”

PrEP означава предекспозиционна профилактика. Прилага се под формата на хапче, което се приема ежедневно. То намалява шансове за инфекции с ХИВ с 92%.

Центърът участва и в подготовката на предстоящо изследване сред испанските транс жени и мъже, правещи секс с мъже. Министерството на здравеопазването цели в изследването да участват 10 000 души, но тази бройка е прекалено висока според директора на BCN Checkpoint. Те описват как е постигнат 90% спад в инфекциите при предишни изследвания с по-малко от 4 000 души. За да се постигне такъв резултат, според Пужол „не е необходимо да се имунизира цялото население.“ Въпреки това, той подчерта, че инфектирането с ХИВ е доживотно и лечението би могло да струва 150 000 евро.

През месец септември BCN CheckPoint направи изявление към пресата, описвайки „четирите стълба“ на „глобалната им стратегия за значително намаляване на заразяването с ХИВ в гей общността“. Те са често тестване за ХИВ, достъп до антиретровирусно лечение за диагностицираните, скрининг и лекарства за други инфекции, предадени по сексуален път, както и лечение с PrEP.

Има и полемика около предлагането и употребата на PrEP, както е имало и при много други превантивни мерки. Дискусията произхожда от предположението, че човек, чувстващ се в безопасност от инфекция, би могъл да поеме по-рисковани действия за самия себе си – в този случай, сексуален акт с по-висок риск. Въпреки това, няколко изследвания показват, че ако се приема както трябва, употребата на PrEP е не само безопасна, но и ефективна.

С цел да сравни PrEP с други стратегии, Пужол коментира как действията на BCN CheckPoint вече са довели до малък спад в инфекциите поради ранно диагностициране. Изчислено е, че ХИВ в Каталуния засяга 0.02% от общото население, но сред трансполовите жени и мъжете, правещи секс с мъже, цифрата е 2.3%. Целта на основателите на PrEP Point е да достигнат същите минимални нива между двете групи. Пужол също счита за „нехайство“ да се оставят инфекции на двама души всеки ден.

Коментирай

Коментирай

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Още от СПОРТ И ЗДРАВЕ

Популярни

Реклама

Последни

Нагоре