Следвайте ни

HUGE.BG

New Yorker публикува ‘български’ разказ на Гарт Грийнуел

КУЛТУРА

New Yorker публикува ‘български’ разказ на Гарт Грийнуел

Нов разказ на американския писател Гарт Грийнуел, чието действие се развива в София, ще излезе в следващия брой на списание New Yorker, съобщи сайтът АзЧета. Историята във “An Evening Out” (“Една вечер навън”) протича в нощ, която бивш учител прекарва с доскорошните си ученици З. и Н., посещавайки различни клубове и чалготеки в българската столица.

Разказът на американеца ще бъде публикуван в броя от 21 август, а междувременно той го прочете лично за подкаста „The Writer’s Voice“, посветен на новата литература.

Роденият в Кентъки Грийнуел прекара няколко години като учител в Американския колеж в София. Любимец на учениците и колегите си, Грийнуел направи много за разчупването на консервативните настроения в колежа. Благодарение на него, Day of Silence (Ден на мълчание) – инициатива срещу тормоза над ЛГБТ ученици – се превърна в ежегодна традиция.

Дебютният му роман „Каквото ти принадлежи“ (Black Flamingo Publishing, 2016) получи ентусиазирани отзиви в реномирани издания като “Ню Йоркър”, “Ню Йорк Таймс” и “Вашингтон Поуст” и спечели британската литературна награда British Book Award, наред с още редица други отличия. Той е базиран на новелата на Грийнуел “Митко”, разказваща за любовния копнеж, силата на страстта и търсенето на човешка близост в една чужда страна – България.

„Сборникът с разкази, върху който работя в момента, до голяма степен допълва романа: всяка от историите се развива в България и разказвачът е съвсем същият“, разказва Грийнуел в интервю за New Yorker, съпътстващо “An Evening Out”. Писателят споделя, че е започнал да работи почти едновременно по романа и разказите, като е редувал главите от „Каквото ти принадлежи“ с писане на нова история.

„Има много български думи в романа, както и в разказите. Отчасти се дължи на това, че смятам българския език за най-красивия в света – просто исках неговата музикалност в своите изречения“, казва още Грийнуел.

Разказа “An Evening Out” от Гарт Грийнуел можете да прочетете на английски тук.

Коментирай

Коментирай

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Още от КУЛТУРА

Популярни

Последни

Нагоре