Следвайте ни

HUGE.BG

ФИЛМЪТ ЗА TOM OF FINLAND СТЪПВА В СЕВЕРНА АМЕРИКА

КУЛТУРА

ФИЛМЪТ ЗА TOM OF FINLAND СТЪПВА В СЕВЕРНА АМЕРИКА

Биографичният филм за живота на финландския артист Touko Laaksonen, познат по целия свят като Tom of Finland, ще има своята американска премиера на престижния Tribeca Film Festival.

Laaksonen е пионер в изобразителното изкуство, чиито дръзки и провокативни творби помагат на много гей мъже по света да превъзмогнат хомофобията и да се освободят от общественото потисничество. Филмът хвърля светина върху консервативното възпитание на художника, разказвайки за живота му преди световната слава. Акцент е службата му в финландската армия по времето на Втората световна война и близките му отношения със сестра му във Финландия, където хомосексуалността се счита за престъпление от 1894 до 1971.

Световната премиера на “Tom of Finland” бе през януари, когато с него бе открит 40-ия Göteborg Film Festival в Швеция. Variety съобщи, че лентата на Dome Karukoski е била посрещната от публиката с “шумни овации”. Филмът бе представен от директора на фестивала, Jonas Holmberg, със силно политическа реч: “Нужно е да изземем алтернативните решения от проповедниците на омраза. В продължение на 40 години Göteborg Film Festival предоставя алтернатива на преобладаващата филмова култура и показва алтернативни филми, които иначе не биха достигнали публиката в Швеция.”

“Tom of Finland” вече върви по кината в Северна Европа. Не е ясно кога ще получи широко разпространение в останалите части на света.

Коментирай

Коментирай

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Още от КУЛТУРА

Популярни

Последни

Нагоре