Следвайте ни

HUGE.BG

Унгарски съд задължи държавата да признава чуждестранни бракове на гей двойки като равни на гражданските партньорства

НОВИНИ

Унгарски съд задължи държавата да признава чуждестранни бракове на гей двойки като равни на гражданските партньорства

Важна битка за признаване на правата на еднополовите двойки в Унгария бе спечелена миналата седмица. Окръжен съд – Будапеща постанови, че унгарската държавна администрация трябва да признае браковете на еднополови двойки, сключени в чужбина, като еквивалентни на гражданските партньорства в Унгария. Съдът прие решението на първата инстанция по делото, заведено от американо-унгарска лесбийска двойка, която се бори за правото на американската гражданка да получи право на пребиваване като член на семейството.

Евродепутатът Софи ин ‘т Фелд изрази радостта си от решението на съда: “Радвам се да видя как още една страна-членка на ЕС предприема стъпки в посока премахване на излишни пречки, които утежняват ежедневието на еднополовите двойки. Членовете на ЛГБТИ общността трябва да се ползват с еднакви права из целия ЕС, независимо от граници. Поставянето им в различни кутийки е явен признак на дискриминация.”

Според решението на първата инстанция, отказът на гражданското бюро в Будапеща нарушава основните права на човека като отказва законовото признание на дълготрайното съжителство, което е вписано в унгарското законодателство от 2009. Решението на Окръжен съд – Будапеща отхвърли и специална резолюция на Министерството на правосъдието, гласувана специално по този казус.

Идентично дело, заведено от румънски граждани, в момента стои пред Съда на Европейския съюз. Решението, което се очаква да бъде положително за ищците, ще засегне целия съюз. У нас пък преди седмици Административен съд – София град постанови по сходно дело, че Столична община законно дискриминира срещу брачна двойка жени, отказвайки да отрази брака им в личния картон на едната. Решението се обжалва.

1 Коментар

1 Коментар

  1. Даниел

    12.02.2018 at 8:55 AM

    За разрика от българския опит, тук става въпрос за двойка между украинка и американка. В САЩ бракът е законен, за това е законен и в Украйна. Според принципите на международното право, той ще бъде признат за законен и в БГ ако е брак между българин и гражданин на държава, в която бракът е валиден. Просто все още нямаме прецедент.

Коментирай

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Още от НОВИНИ

РЕГИСТРИРАЙ СЕ

за безплатен вход за Sofia Pride Arts Opening Party

Популярни

Последни

Нагоре