Следвайте ни

HUGE.BG

Тръмп официално забрани транс военните

НОВИНИ

Тръмп официално забрани транс военните

Доналд Тръмп официално нареди на Пентагона да забрани трансполовите военнослужещи в американските военни сили.

Миналият понеделник върховният главнокомандващ заяви, че в американските военни сили “няма място за предразсъдъци и дискриминация”. Четири дни по-късно той разпореди на Министъра на отбраната Jim Mattis перманентно да забрани трансполовите военнослужещи. Забраната е безсрочна и трябва да бъде изпълнена в срок от 6 месеца.

Mattis бе инструктиран още да спре всякакви плащания по хирургически операции за полов преход, както и за свързани медикаменти. Не е ясно какво ще се случи със стотиците трансполови военни, които са на служба в момента. Според заповедта на Тръмп, те ще бъдат оценявани по редица критерии, включително “военна ефективност”.

По-рано това лято Тръмп обяви в Twitter, че правителството му няма да позволи на транссексуални да служат в армията на САЩ. “Нашата армия трябва да се съсредоточи върху решителни и съкрушителни победи и не може да бъде обременявана с огромни медицински разходи и препятствия, които трансполовите ще доведат със себе си във въоръжените сили,” поясни Тръмп, допълвайки, че решението е било взето “след консултации с генералите си и с военни експерти”. В последствие стана ясно, че медицинските разходи за транс военните са нищожна част от бюджета на военните сили, а лидерите на военните звена не са знаели за планираната от президента промяна.

Очаква се скоро да бъдат заведени първите съдебни дела срещу забраната.

Коментирай

Коментирай

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Още от НОВИНИ

Популярни

Последни

Нагоре