Следвайте ни

HUGE.BG

Страсбург отсъди, че Италия трябва да признае еднополови бракове, сключени в чужбина

НОВИНИ

Страсбург отсъди, че Италия трябва да признае еднополови бракове, сключени в чужбина

С решение от 14 декември по делото Орланди и други срещу Италия, Европейският съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) установи, че Италия е нарушила Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ) отказвайки да признае сключените в чужбина бракове на шест двойки – пет двойки италиански граждани и една двойка на италианска и канадска гражданки.

Като отбеляза, че държавите, страни по Конвенцията, са все така свободни да ограничават достъпа до брак само до разнополови двойки, ЕСПЧ припомни, че в досегашната си практика е установил необходимостта връзките на еднополовите двойки да бъдат признати и закриляни от закона. Съдът обяви, че отказът да бъдат регистрирани връзките на жалбоподателите е поставил семействата им в правен вакуум. За да откаже регистрация на сключените в чужбина бракове, италианската държава не се е обосновала с никакъв преобладаващ обществен интерес.

На всеки от жалбоподателите Съдът присъди 5000 евро компенсация за неимуществените вреди и общо 19000 евро за разноски.

„Решението е срещу Италия, но заключенията на Съда се отнасят до всички държави, членки на Съвета на Европа. България нарушава конвенцията като не предоставя никаква закрила на еднополовите двойки и е застрашена от осъждане, ако съдът бъде сезиран“, коментира адв. Адела Качаунова, директорка на Правната програма на Българския хелзинкски комитет (БХК).

В момента пред Административен съд София-град има висящо дело за отказ на Столична община да впише сключен в чужбина брак на българка с нейната партньорка в личния ѝ регистрационен картон. Решението по делото, което се води от адвокат Деница Любенова от Младежка ЛГБТ организация „Действие“, се очаква през януари.

Коментирай

Коментирай

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Още от НОВИНИ

Популярни

Последни

Нагоре