Следвайте ни

HUGE.BG

Радева се срещна с организаторите на София Прайд

НОВИНИ

Радева се срещна с организаторите на София Прайд

Представители на организационния комитет на София Прайд се срещнаха с Десислава Радева, съпругата на президента Румен Радев. По време на срещата те представиха на Радева всички аспекти на законодателството, които създават неравно третиране на ЛГБТИ хората в България. Акцент в срещата бяха и целите на София Прайд и на ЛГБТИ движението у нас.

Преди няколко седмици първата дама стана обект на присмех и интензивни критики, заради публикация, в която съветва ЛГБТИ хората да не “преиграват” и ги призовава, “ако истински желаят да бъдат полезни в обществото”, “да сетят, ей така, между другото, да проведат една ограмотяваща, с елементи на превантивност кампания за ХИВ/СПИН/Серопозитивни, дори и само с листовки”. Тя допълни, че никой нищо не забранява на нехетеросексуалните хора.

Примери от дейността на ЛГБТИ организациите, които са част от организационния комитет на София Прайд, станаха повод да се направи извода, че въведените добри практики не водят до съществени промени в нагласите, заради липсата на подкрепа от страна на институциите.

Радева получи актуална информация за оттеглянето на Глобалния фонд за борба с ХИВ/СПИН от България и за състоянието на системата за превенция в момента.

“Основното послание на срещата, с което и двете страни се съгласиха, е че преодоляването на стигмата срещу ЛГБТИ хората у нас ще се постигне чрез ефективен диалог между гражданите, изпълнителната и законодателната власти,” казаха активистите след срещата.

Коментирай

Коментирай

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Още от НОВИНИ

Популярни

Последни

Нагоре