Следвайте ни

HUGE.BG

ООН РАЗКРИВА ЦЕНАТА НА ДИСКРИМИНАЦИЯТА

НОВИНИ

ООН РАЗКРИВА ЦЕНАТА НА ДИСКРИМИНАЦИЯТА

ООН претърси галактиката в търсене на подходящ глас за своята кампания “Свободни и равни” (Free & Equal), която се бори с анти-ЛГБТ дистриминацията по целия свят. И го намери в лицето на открито гей актьора Закари Куинто, когото познаваме като Спок от “Стар Трек”.

Клипът, представен в Ню Йорк на Международния ден на човешките права, разкрива истинската цена на хомофобията и трансфобията. Използвайки статистически данни, Куинто хвърля светлина върху внушителния икономически и социален ефект, който анти-ЛГБТ дискриминацията има върху цели нации.

Тези отрезвяващи статистики включват факта, че 40% от бездомните младежи в САЩ се идентифицират като ЛГБТ или куиър, както и, че младите транс хора са близо 10 пъти по-склонни към опит за самоубийство от цисполовите хора.

“За засегнатите индивиди това са лични трагедии”, казва Куинто в четириминутното видео. “За широката общественост те представляват огромна загуба на човешки потенциал, талант, творчество и продуктивност, която тежи върху обществото и икономиката”.

Но щетите от хомофобията не са само социални. Актьорът цитира изчисление на Световната банка, според което дискриинацията срещу гей, би и транс хората коства на икономика като индийската около 32 милиарда долара годишно.

Клипът “оспорва мита, че последиците от анти-ЛГБТ дискриминацията са малки, несъществени, или ограничени единствено до малка част от обществото”, се казва в изявление на Офиса на Върховния комисар на ООН за правата на човека, който е инициатор на кампанията “Свободни и равни”.

Вижте видеото тук:

[tube]https://www.youtube.com/watch?v=DvSxLHpyFOk[/tube]

Коментирай

Коментирай

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Още от НОВИНИ

Популярни

Последни

Нагоре