Следвайте ни

HUGE.BG

Нова биография на Леонардо да Винчи го представя като открито гей мъж

КУЛТУРА

Нова биография на Леонардо да Винчи го представя като открито гей мъж

Книгата на Walter Isaacson, озаглавена “Леонардо да Винчи”, е базирана на хиляди страници от собствените бележници на художника, както и на нови данни за живота и работата му в Флоренция през 15-и век.

Въпреки, че сексуалността на да Винчи е обществена тайна от доста време, много хора все още не знаят колко открит е бил художникът в ежедневието си. Бестселърът представя поредица от негови по-млади любовници, изобразяването на мъжката сексуалност в творчеството му и обвиненията в содомия, повдигнати срещу него приживе.

Два пъти Да Винчи бил публично обвиняван, че е правил гей секс. Едно от младите му протежета било отстранено, заради “порочния живот”, който мъжът водел с художника. Женските му портрети са в голяма степен асексуални – в силен контраст с еротичните му рисунки на мъже. И ако някой все още таи съмнения, то собствените му писания са достатъчно красноречиви – той подробно описва привличането си към мъже и отвращението си от секса с жени.

Isaacson описва Да Винчи като “донякъде аутсайдер: извънбрачно роден, гей, вегетарианец, левак, лесно разсейващ се и от време на време еретик”.

Книгата оспорва по-ранните твърдения на историци – най-вече от преди широкото приемане на гей хората в обществото – че да Винчи водел целомъдрен живот. Isaacson пише: “Няма причина да бъде смятано, че е бил целомъдрен… тъкмо обратното, в живота и бележниците му има много доказателства, че не се е срамял от сексуалните си желания.”

“В картините и скиците си той показва далеч по-голям интерес към мъжкото тяло отколкото към женското. Картините му на голи мъже често са творби с изключително нежна красота, много от тях в цял ръст. Това контрастира с факта, че почти всички жени, които рисувал, с изключение на сега изгубената картина “Леда и лебеда”, са облечени и показани от кръста нагоре.”

Биографията също така оспорва твърдението, че артистът се е срамувал от начина си на живот. “Леонардо бил романтично и сексуално привлечен към мъже и, за разлика от Микеланджело, изглежда да е нямал проблем с това.”

Коментирай

Коментирай

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Още от КУЛТУРА

Популярни

Последни

Нагоре