Следвайте ни

HUGE.BG

Малта узакони брачното равенство

НОВИНИ

Малта узакони брачното равенство

Парламентът на преобладаващо католическата страна прие вчера с почти пълно единодушие съответен закон, предаде БТА.

Парламентът на преобладаващо католическата страна прие вчера с почти пълно единодушие закон, даващ на еднополовите двойки пълни брачни права, предаде БТА. Така Малта стана 25-ата страна в света, разрешила еднополовите бракове, и 15-ата в Европа. Новият закон разрешава на всички сключили брак двойки да осиновяват деца.

Камарата на представителите одобри нормативния акт с 66 гласа “за” при само един “против”. Единственият депутат, обявил се срещу закона, се аргументира с християнската си вяра.

По-рано Лейбъристката партия на премиера Джоузеф Мускат обеща това да е първият приет закон, ако спечели парламентарните избори, произведени в Малта миналия месец. Нормативният акт получи подкрепата и на основната опозиционна сила, десноцентристката Националистическа партия.

Освен това подкрепеният от всички парламентарни партии текст включва премахване от акта за брак думите “съпруг”, “съпруга”, “майка” и “баща” и въвежда неутралното “съпрузи”, “родител, който е родил” и “родител, който не е родил”.

“Това е исторически вот. Той показва, че демокрацията ни и обществото ни израстват. Това вече е общество, в което можем да кажем, че сме равни”, заяви премиерът Мускат. Преди това той бе казал, че трябва да се направят поправки в сега действащия закон за брака, а не да се приема нов закон, защото не може да има два закона за едно и също нещо, които да разделят хората заради сексуалната им ориентация.

HUGE се свързва с двойка българи, които живеят отскоро в Малта, но имате сключен брак от 10 години. Те споделиха, че малтийци са много спокойни, но и много щастливи от случилото се. “Няма никакви агресивни изказвания дори и от силно вярващите католици, нещата са напълно нормални тук”, споделя Кирил. Той допълва, че за съжаление в България двамата с партньора му нямат статус на легално семейство или гражданско съжителство, независимо, че и двамата са с българско гражданство.

Коментирай

Коментирай

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Още от НОВИНИ

Популярни

Последни

Нагоре