Следвайте ни

HUGE.BG

ЛГБТ+ група бяга в тазгодишния Wizz Air София Маратон

СПОРТ И ЗДРАВЕ

ЛГБТ+ група бяга в тазгодишния Wizz Air София Маратон

В неделя се проведе тазгодишното издание на маратона Wizz Air София, в който за пръв път се включи група бегачи от автономния доброволчески колектив „Куиър отряд“ – прясно-създадена неформална ЛГБТИ+ организация, съставена на принципите на свободното сдружение, пряката демокрация и индивидуалното и колективното овластяване.

Колективът, който се състои от близо 30 доброволци и активисти работещи многодисциплинарно за богат набор от каузи, изпрати 8 души на маратона. Те успяха да избягат разстоянието от 3 километра в период от време между 14 и 23 минути, като стартът бе даден в 9:40ч. пред Националния стадион “Васил Левски”.

 Нещо повече, те изразиха своята принадлежност към и солидарност с ЛГБТИ+ общността с отличителни ленти със знамето на дъгата.

Доброволец от “Куиър отряд” разказа, че любопитна участничка без връзка с колектива поискала лента и си я сложила на рамото в знак на подкрепа.

Автономният доброволчески колектив има за една от своите цели да участва активно в публичния живот в София и в страната като се присъединява към или участва във вече-програмирани масови мероприятия. Групата също имат за цел да организира свои собствени културни, спортни и политически мероприятия, както и да оказва директна помощ и подкрепа на ЛГБТИ+ хора и организации в техните отделни проекти. 

„Куиър отряд“ вече има успешно проведени публични акции и участия. Доброволци от колектива участваха с отличителните си знамена на дъгата във фестивалите “КвАРТал” в София и “НОЩ” в Пловдив през септември тази година. Кампанията му “Да се изследваме заедно!” се провежда всяка седмица в Център за сексуално здраве и в Столична здравна инспекция. В момента тече първото издание на едноседмичния фестивал “Дни на ЛГБТИ+ Варна”, който се организира от отряда заедно с Младежка ЛГБТ организация “Действие” и независими местни активисти.

Предстои погледите на отряда да се насочат към предстоящите “София Куиър Форум” и “Фест на ЛГБТИ-общностите” през ноември и декември в София.

Коментирай

Коментирай

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Още от СПОРТ И ЗДРАВЕ

Популярни

Последни

Нагоре