Следвайте ни

HUGE.BG

Експертът на ОН по правата на ЛГБТ хората предупреди за ‘глобална криза’

НОВИНИ

Експертът на ОН по правата на ЛГБТ хората предупреди за ‘глобална криза’

Независимият експерт на ОН по въпросите на сексуалната ориентация и половата идентичност предупреди, че хобофобните чистки, случващи се в няколко държави, са знак за глобална криза. Тази година няколко случая на правителствено преследване на гей хора бяха широко отразени в световните медии.

Властите в руската автономна република Чечня са обвинени в отвличане и изтезаване на гей мъже с цел да прочистят региона. Десетки от жертвите са били убити, а много други принудени да търсят закрила извън страната.

Наскоро египетските власти започнаха да преследват гей общността, след като знаме с дъгата на рок концерт в Кайро предизвика “морална паника”. Оттогава досега полицията е арестувала повече от 60 души, а правителството забрани на медиите дори да споменават за случващото се. През октомври Танзания започна своя собствена чистка, разтурвайки конференция и арестувайки правни експерти, обсъждащи да съдят правителството заради анти-ЛГБТ политиките му. Редовно се появяват обезпокоителни новини от Индонезия, която през последните месеци системно затяга примката около ЛГБТ общността в страната.

В историческо обръщение пред Общото събрание на Обединените нации в Ню Йорк, независимият експерт Vitit Muntarbhorn предупреди за “огнище” на нарушаване на човешки права. Той заяви, че са нужни спешни действия, за да бъде спряна глобалната криза.

“Недопустимо е, че хора с действителна или предполагаема сексуална ориентация, полова идентичност или полово изразяване, различни от определена социална норма, биват цел на насилие и дискриминация в много части на света. ЛГБТ хората страдат от изключителни посегателства, включително убийство, изнасилване, осакатяване, изтезания, отвличане, тормоз, физически и психически атаки. Те биват линчувани и принуждавани да се подлагат на хирургически манипулации, тормозени в училище, мразени и унижавани до степен да искат да отнемат собствените си животи.”

“Днес повече от 70 страни по света продължават да криминализират еднополовите отношения, а някои от тях ги наказват със смърт. Дори на места, където няма закони срещу еднополовите отношения по взаимно съгласие, закони за обществена почтеност, обществен ред и социален мир биват използвани за преследване на ЛГБТ хората.”

Muntarbhorn е първият човек, заемащ новосъздадената длъжност Независимият експерт по въпросите на сексуалната ориентация и половата идентичност на ОН. Неговата работа обаче среща отпор от блок от хомофобни държави. Миналата седмица делегати, представляващи Египет, Русия и държавите от Организацията за ислямско сътрудничество (OIC) без Албания отказаха да съдействат по какъвто и да било начин на международния експерт. Те заявиха, че въобще не признават поста за легитимен, защото е бил приет с малко мнозинство.

Коментирай

Коментирай

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Още от НОВИНИ

Популярни

Последни

Нагоре