Следвайте ни

HUGE.BG

Египет се готви да криминализира хомосексуалността и “промотирането на атеизъм”

8 мъже, арестувани за заснемане на гей сватба през 2014.

НОВИНИ

Египет се готви да криминализира хомосексуалността и “промотирането на атеизъм”

Парламентарната комисия по религия към египетския парламент обяви плановете си да прокара закон, забраняващ “промотирането на атеизъм”. Решението е било взето след като комисията установи, че атеизмът причинява “психически дисбаланс”, който води до хомосексуалност.

Предложението е само една от поредица стъпки, с които египетските власти се опитват да смажат ЛГБТИ общността в страната. През изминалата година най-малко 34 души бяха арестувани по обвинения, свързани с хомосексуалност, включително разврат, сексуални отклонения и присъединяване към забранена група.

Смята се, че чрез този проектозакон комисията се надява да улесни приемането на друг закон, който предвижда до три години затвор за гей секс. Друга цел на закона е наказания за журналисти и активисти, които симпатизират на ЛГБТИ общността. Текстът е толкова рестриктивен, че дори притежание на знаме с дъгата може да доведе до присъда. В него се казва: “Индивиди, които инициират еднополови отношения, дали чрез иницииране, спомагане, приютяване или призив, дори те самите да не участват активно, ще бъдат наказани със затвор. Строго забранено е носенето на символи или знаци на хомосексуалната общност. Забранено е и производството, продажбата и маркетирането на такива продукти.”

Предложенията бяха широко заклеймени. Sarah Leah Whitson от международната правозащитна организация Human Rights Watch каза: “Преследването няма да направи гей хората хетеросексуални. То единствено ще доведе до още страх и насилие.”

Коментирай

Коментирай

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Още от НОВИНИ

Популярни

Последни

Нагоре