Следвайте ни

HUGE.BG

Готвят биографичен филм за бисексуален боксьор, убил хомофобен противник

КУЛТУРА

Готвят биографичен филм за бисексуален боксьор, убил хомофобен противник

След няколко години слухове, режисьорът Лени Ейбрахамсън потвърди, че работи по биографичен филм за живота на бисексуалния боксьор Емайл Грифит. Ейбрахамсън и продуцентът на филма Ед Гини последно работиха заедно по наградената с Оскар драма “Стая”.

Бисексуалният боксьор е известен с това, че през 1962 убива хомофобен съперник по време на боксов мач. Драмата се разиграва в световноизвестната арена Медисън Скуеър Гардън в Ню Йорк, където Грифит нокалтира кубинския боец Бени Парет “Хлапето”. Смята се, че преди началото на боя Парет се подигравал на Грифит, наричайки го “maricón” (испанска дума за “педераст”) и хващайки задните му части.

По време на 12-ия рунд, Грифит му нанася тежък удър, който го поваля на земята в безсъзнание. Кубинецът умира в болницата 10 дни по-късно.

Преобладаващото мнение днес е, че Парет е починал от наранявания, получени при предишна битка. Въпреки това, мачът е повратна точка в кариерата на Грифит, създавайки му слава на безскрупулен боец.

Боксьорът умира през 2013 на 75-годишна възраст от невродегенеративно заболяване, често срещано при хора, получавали тежки удари по главата.

Пред киносайта Deadline, режисьорът Ейбрахамсън сподели вълнението си от проекта. “Историята е толкова богата, че е трудно да реша откъде да започна. Грифит е изключително завладяващ персонаж. У него имаше благост и невинност и изглежда, че никога не е бил в конфликт със сексуалността си. Той даже й се е радвал.”

Ейбрахамсън добави, че Грифит е пример изключителна сила на духа. “Той е населявал два свята – подземната гей сцена в Ню Йорк от 60-те и мачо света на бокса. Обществената стигма по онова време била ужасяваща и създала смазващ натиск върху него. Самият Грифит казва нещо, което просто ме срази: ‘Простиха ми за това, че убих мъж, но не можаха да ми простят за това, че обичам мъж.’ За мен това противоречие е толкова силно и откачено. И е все така актуално днес.”

Коментирай

Коментирай

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Още от КУЛТУРА

Популярни

Последни

Нагоре