Следвайте ни

HUGE.BG

Апелативният съд увеличи присъдите на убийците на Михаил Стоянов

НОВИНИ

Апелативният съд увеличи присъдите на убийците на Михаил Стоянов

Софийският апелативен съд (САС) увеличи наказанията на Александър Георгиев и Радослав Кирчев за убийството на студента по медицина Михаил Стоянов в Борисовата градина. Съдът прие, че те неоснователно са били занижени заради младата им възраст и продължителността на делото и осъди Георгиев на 15 години затвор, а Кирчев на 6 години.

Правен свят припомня, че преди две години Софийският градски съд (СГС) осъди Георгиев на 13 години затвор, а Кирчев, който е бил непълнолетен при извършване на убийството, получи наказание от 4 години и 10 месеца затвор.

Протестно бдение за Михаил, организирано от ЛГБТИ активисти в Борисовата градина през 2010.

26-годишният Михаил Стоянов беше пребит до смърт през есента на 2008 г., а пет години делото не можешеда стигне до съд заради мудно разследване. Цели две години след жестокото убийство разследващите откриха, че младежът е бил пребит от група момчета, които имали традиция да обикалят парка, за да “наритат” хомосексуални мъже. По време на делото така и не стана ясно как са разбирали кои от жертвите им са хомосексуални, пише Правен свят. Според двете инстанции Кирчев и Георгиев са били основните участници в групата, която видяла Стоянов, застигнала го, след това Георгиев го ударил с юмрук в лицето. При опита на младия мъж да избяга, Кирчев го хванал за врата и го съборил на земята, при което счупил подезичната му кост. След това всички започнали да удрят жертвата.

Протест пред Съдебната палата в София през 2012.

Както първата инстанция, така и САС не приема, че убийството е извършено по хулигански подбуди, а по хомофобски. Това заключение е особено важно, предвид факта, че българският криминален кодекс не третира хомофобските подбуди като утежняващо вината обстоятелство.

“Касае се за брутално физическо посегателство довело до тежки и необратими общественоопасни последици, което не е било израз на явно неуважение към обществото, а такъв на незачитане чуждата телесната неприкосновеност. Действията на подсъдимите са изразявали омразата към хомосексуалните, т.е действали са по хомофобски подбуди, а не по хулигански”, се казва в решението на САС.

Според апелативните съдии (Елена Каракашева-председател, Десислав Любомиров-докладчик и Карамфила Тодорова) безпричинната омраза на подсъдимите към жертвата е продиктувана от “лишената от каквато и да било интелигентност и напълно грешна представа на подсъдимите за собствената им значимост и превъзходство над тези, които смятат за различни”.

След края на делото то трябва да се върне в СГС за ново произнасяне по гражданските искове, заявени от майката на жертвата.

Акция на Младежка ЛГБТ организация Действие през 2012.

Коментирай

Коментирай

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Още от НОВИНИ

Популярни

Последни

Нагоре