Следвайте ни

HUGE.BG

Азербайджанските власти започнаха гей чистка по примера на Чечня

НОВИНИ

Азербайджанските власти започнаха гей чистка по примера на Чечня

Най-малко 100 гей и транс човека са били арестувани, бити и изтезавани в Азербайджан, съобщават местни източници, цитирани от PinkNews.

Полицията е извършила серия от внезапни проверки в столицата Баку и е принудила арестуваните да дадат адресите на свои приятели, твърдят активисти. По време на разпитите, главите на някои от задържаните са били обръснати до кожа, други са били бити и изтезавани.

Арестите много наподобяват гей чистката в Чечня, в която над 100 мъже бяха задържани в концлагери. Най-малко 26 от тях загубиха живота си.

Според полицията, действията й нямат нищо общо със сексуалната ориентация на задържаните. Тя ги обвинява в участие в проституция, съобщава новинарския сайт Eurasianet.

Според други източници в страната, проверките са били извършени в името на “защита на националните морални ценности”. Ayaz Efendiyev, заместник-председател на Партията на правосъдието, коментира случващото се така: “Защитавайки тези същества, които са източник на неморалност, опасни болести и са прокълнати от Бог, западните кръгове се опитват да унищожат националните традиции в името на ‘човешките права’”.

Тази година Азербайджан беше класирана от ИЛГА-Европа на последно място в Европа по отношение на защита на правата на ЛГБТИ общността. Страната получи рейтинг от едва 5%.

Коментирай

Коментирай

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Още от НОВИНИ

Популярни

Последни

Нагоре